Annons

Här är de – ett gäng nybakade Ölandsguider: ”En kvalitetsgaranti”

Ölandsguiderna med sina 14 aktiva guider får en rejäl påökning med 19 kvinnor och män som nu avslutar sin utbildning och är taggade på att få fylla besökare med spännande fakta om vår favoritö.
Borgholm • Publicerad 15 april 2024 • Uppdaterad 16 april 2024
19 kvinnor och män har utbildat sig till att bli formella Ölandsguider. Främre raden, från vänster: Anna Helgesson, Gun Grins, Sven Göthe Lidheim, Anna-Lena Seydlitz. Mellersta raden, från vänster: Ann-Charlotte Garhammar (håller i utbildningen), Eva Åkerstedt (håller i utbildningen), Carina Adolfsson Elgestam, Catherine Westling, Ann Alvelid, Birgita Trolin, Monica Krook, Maria Berg, Maria Johansson, Sofia Jentzsch. Bakre raden: Erica Bertilsson, Anna Karin Härensjö, Iréne Johansson, Jan-Åke Karlsson, Ulrika Lohbeck. Frånvarande: Malene Langborg, Ann-Sofie Holmberg.
19 kvinnor och män har utbildat sig till att bli formella Ölandsguider. Främre raden, från vänster: Anna Helgesson, Gun Grins, Sven Göthe Lidheim, Anna-Lena Seydlitz. Mellersta raden, från vänster: Ann-Charlotte Garhammar (håller i utbildningen), Eva Åkerstedt (håller i utbildningen), Carina Adolfsson Elgestam, Catherine Westling, Ann Alvelid, Birgita Trolin, Monica Krook, Maria Berg, Maria Johansson, Sofia Jentzsch. Bakre raden: Erica Bertilsson, Anna Karin Härensjö, Iréne Johansson, Jan-Åke Karlsson, Ulrika Lohbeck. Frånvarande: Malene Langborg, Ann-Sofie Holmberg.Foto: Simon Karlsson

”Det är ett superkul uppdrag, men vi känner att vi behöver lite nytt blod i gänget nu”, förklarade Eva Åkerstedt för Ölandsbladet när hon för ett halvår sedan berättade om den kommande utbildningen hon skulle hålla i tillsammans med guide-kollegan Ann-Charlotte Garhammar.

I stort sett samtliga av de 25 platserna fylldes. Några deltagare fick av olika anledningar hoppa av men det är nu ändå ett rejält gäng på 19 nyutbildade Ölandsguider som under två helger examineras – då de var och en får hålla en mini-guidning på den plats och med det tema de själva valt.

Annons

Och det är inga glada amatörer vi har att göra med. Majoriteten är sedan tidigare etablerade guider som vill öka sin kunskap om Öland och bli en formell ”Ölandsguide”, vilket ska borga för kvalitet.

När gängets buss på lördagens förmiddag stannar i Borgholms hamn är det för en miniguidning av Monica Krook. Hon är till vardags guide, fast på andra sidan bron.

Monica Krook, till vardags guide på Kalmar slott, är nu även kunnig på badortstidens Borgholm.
Monica Krook, till vardags guide på Kalmar slott, är nu även kunnig på badortstidens Borgholm.Foto: Simon Karlsson

– Jag arbetar på Kalmar slott som guide, men ville få genuin kunskap om Öland och bli auktoriserad guide även här. Det finns gott om guider, men att vara Ölandsguide är en kvalitetsgaranti, säger Monica.

– Jag kunde ingenting om detta innan, det är helt ny kunskap, berättar hon efter sin miniguidning om badortstiden och andra historiska skeenden i Borgholm.

I hennes faktainsamling har Ölandsbladets mångårige medarbetare Rolf Nilssons bok om badortstiden varit till stor hjälp.

Mäklaren Erica Bertilsson, till vänster, kan nu också titulera sig Ölandsguide – Anna Helgesson, till höger, likaså.
Mäklaren Erica Bertilsson, till vänster, kan nu också titulera sig Ölandsguide – Anna Helgesson, till höger, likaså.Foto: Simon Karlsson

Alla i gänget är som sagt inte guider sedan tidigare. En av dessa är dock väldigt bekväm med att visa upp platser och informera om dem, fast då med syfte att få dem sålda: mäklaren Erica Bertilsson.

– Jag har tänkt att det skulle kunna vara roligt att bli guide, så när den här möjligheten dök upp tog jag den. Nu har ju jag ett annat jobb så har kanske inte tid att guida så mycket, men det vore kul om jag kan ta emot en busslast någon gång emellanåt, säger Erica vars examensarbete utgörs av en guidning av Lilla Horns lövängar i Persnäs socken.

Fakta

De nya Ölandsguiderna

Här är de 19 nya guiderna, och de platser/teman de valt att fördjupa sig i under utbildningen.

Ann Alvelid: Färjestadens historia

Maria Berg: Kesnäsudden & sjömarkerna

Erica Bertilsson: Lilla Horns lövängar

Carina Adolfsson Elgestam: Carl von Linné & Jordhamn

Gun Grins: Triberga & Ölands borgar

Anna Helgesson: Mysinge hög & skogsbad

Ann-Sofie Holmberg: Blå Jungfrun

Anna Karin Härensjö: Ottenby

Sofia Jentzsch: Eketorps borg & offerplatser

Iréne Johansson: Lerkaka & väderkvarnar

Maria Johansson: Beijershamn

Jan-Åke Karlsson: Ölands olika naturtyper

Monica Krook: Borgholm & badortstiden

Malene Langborg: Degerhamn & öländsk textil

Sven Göthe Lidheim: Skäftekärr

Ulrika Lohbeck: Penåsa & Ölands järnväg

Anna-Lena Seydlitz: Bo Pensionat Vickleby & konstnärernas Öland

Birgitta Trolin: Äleklinta

Catherine Westling: Frösslunda & Potatis

Här saknas innehåll

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons