Annons

Häpnadsväckande fynd visas på Borgholms slott – ”Väldigt spännande”

Borgholms slott öppnar imorgon med häpnadsväckande och unika fynd från slottsområdet, dessutom visar de hur stormningen år 1367 kan ha sett ut.
Borgholm • Publicerad 31 mars 2021
Borgholms slott öppnar med flera nyheter, bland annat illustreras hur en stormning av slottet år 1367 kan ha sett ut.Foto: Alexander Jensen

Borgholms slott öppnar för säsongen imorgon och gör det då med att ha förnyat den gamla utställningen. Den baseras på de fynd som har gjorts i forskningsprojektet, som sedan fyra år tillbaka, pågår i området utanför slottet.

Utställningen berättar om belägringen av Borgholms slott år 1367 och detta illustreras också med hur en stormning av borgen kan ha sett ut under 1300-talet och 1400-talet. Ulf Andersson, som jobbar på Borgholms slott, har tillverkat väldigt realistiska modeller i autentisk storlek som agerar soldater.

Annons

– Vi har jobbat med detta intensivt i vinter och har haft ett väldigt bra samarbete med personalen på slottet. Vi är tacksamma för att de ger oss möjligheten att presentera resultaten i deras utställning, säger Magnus Stibéus, arkeolog och projektledare, på Statens historiska museer.

De har stora förhoppningar om att fortsätta kunna visa resultaten från projektet, som finansieras av länsstyrelsen, och fokuserar på området utanför slottet. Det var under utgrävningarna, i samband med att entrébyggnaden byggdes 2004, som intresset för området uppstod.

– Området runt borgen har varit proppat med bebyggelse från 1200- och 1300-talet, det har exempelvis funnits en sockenkyrka. Vi ser också tydliga spår från belägringar och slagfält, säger Magnus Stibéus

Projektets mål är att försöka förstå hur slottet fungerade men också området runt borgen, både vardagslivet och belägringarna. De vill kartlägga områdets bebyggelse de senaste 1 000 åren.

De har sökt av hela området från uppfartsvägen ända bort till Solliden och de har även varit i Borgehage. De har ännu inte undersökt något på djupet utan har valt ut olika områden där de har provgrävt.

– Hela området innehåller lämningar i form av fynd, okända byggnader och murar, en del är givetvis rikare än anda.

Många av fynden är från medeltiden, kombinationen av kalkrik och tunt lager matjord gör att de är väldigt välbevarade.

– Vi har hittat många häpnadsväckande fynd, bland annat pansarbrytande pilspetsar och kulor från svartkrutsvapen som är från 1300-talet och det är väldigt tidigt. Det är ett unikt fyndmaterial, säger Bo Knarrström, slagfältsarkeolog.

– Det här är ett oerhört viktigt område för att förstå medeltida belägringsteknik för forskare både nationellt och internationellt och det ska bli väldigt spännande att gå vidare med projektet, fortsätter han.

Det är också nu klart att projektet även får finansiering i år och de hoppas kunna göra allmänheten ännu mer delaktig i arbetet.

Annons

– Det kommer att hända mer arkeologi i området framöver och vi ska försöka visa allmänheten vårt arbete. Kanske genom att ha visningar när vi gör provgrävningar, säger Magnus Stibéus.

Ulf Andersson, som jobbar på slottet, har tillverkat modellerna som är anatomiskt riktiga.Foto: Alexander Jensen
Foto: Alexander Jensen
Magus Stibéus, projektledare Arkeologerna vid Statens historiska museer, Bo Knarrström,slagfältsarkeolog, Jan-Åke Johansson, slottschef, Tomas Frelander, slottsguide, Ulf Andersson, hanverkare.Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons