Annons

Häftig "punkrockare" på Öland: "Som en spektakulär fjäril i luften"

Första häckningen på Öland på ungefär 25 år. Nu är den tillbaka. En dröm för många fågelskådare – som du kan få syn på vid en öländsk delikatess…
Nä, härfågeln gillar inte kroppkakor – utan koskit!
– Vi håller tummarna för att den ska häcka här regelbundet. Vi har en positiv trend, säger Magnus Hellström på Ottenby fågelstation.
Ottenby • Publicerad 29 april 2021
Härfågeln är stor som en koltrast men aprikos-färgad och med en iögonfallande plym på huvudet som den kan fälla upp nästan som en påfågel gör med sina stjärtfjädrar.
Härfågeln är stor som en koltrast men aprikos-färgad och med en iögonfallande plym på huvudet som den kan fälla upp nästan som en påfågel gör med sina stjärtfjädrar.Foto: Ottenby fågelstation

Ja, på torsdagen gjordes första fyndet för året av härfågel nere i Ottenby då en hona fångades.

– Då var det dags för fågelvärldens egen punkrockare igen!, skriver fågelstationen på sin Facebooksida.

Annons

Den är stor som en koltrast men aprikos-färgad och med en iögonfallande plym på huvudet som härfågeln kan fälla upp tidvis nästan som en påfågel gör med sina stjärtfjädrar.

– Den är även väldigt spektakulär när den flyger, nästan som en stor fjäril i luften med schackmönstrade vingar, säger Magnus Hellström.

Härfågeln är inte alls lika lätt att lägga märke till när den inte har sin plym uppfälld.
Härfågeln är inte alls lika lätt att lägga märke till när den inte har sin plym uppfälld.Foto: Magnus Hellström
”Den är även väldigt spektakulär när den flyger, nästan som en stor fjäril i luften med schackmönstrade vingar”
Magnus Hellström

Det är tredje året i rad som härfågeln är just här.

– Förra året hade en häckning på södra Öland. Det är första på ungefär 25 år, säger Hellström.

Ja, för arten var etablerad på Öland på 1800-talet men bara en fåtalig gäst större delen av 1900–talet. En viss återkomst på 80- och 90-talen men sedan dess har härfågeln inte gjort skäl för sitt namn på Öland – förrän senaste åren.

– Nu håller vi tummarna för att den ska häcka här regelbundet. Vi har en positiv trend med ökat antal observationer, ett tiotal per år.

Något som talar för att härfågeln ska trivas här är maten.

– De gillar koskit, går med sin långa smala näbb och letar insekter.

Härfågeln gillar även varmare klimat, på vintern hänger de ”öländska” fåglarna nere i Afrika, söder om Sahara. Dock orsakade en fågel ståhej på östra sidan i Åkerby i vintras när den valde att stanna kvar.

– Plötsligt en dag sågs den inte mer, det blev ju en hård vinter. Antingen avled den eller så flög den söderut. Svårt att veta, säger Hellström.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons