Annons

Guldfiskarna hemma på alvaret igen

I ungefär tre månader har guldfiskarna som vanligtvis bor i en damm på alvaret utanför Skarpa Alby blivit omhändertagna av femtonåriga Eveline Engman och hennes familj. På söndagseftermiddagen var det dags för fiskarna att flytta hem till dammen igen.
Gårdby/Skarpa Alby • Publicerad 22 oktober 2018
Mikael och Eveline Engman släpper försiktigt tillbaka guldfiskarna i sin damm som nu blivit utgrävd och vattnet har strömmat till.
Mikael och Eveline Engman släpper försiktigt tillbaka guldfiskarna i sin damm som nu blivit utgrävd och vattnet har strömmat till.Foto: Carin Svensson

Det var när torkan var som värst som det upptäcktes att guldfiskarna, som bor i dammar ute på alvaret utanför Skarpa Alby, knappt hade något vatten kvar och var livshotade.

– Jag blev ombedd att gräva ut dammarna för att försöka få fram mer vatten till korna och då så vi fiskar som låg på kanterna och några i botten i det sista vatten som fanns kvar, säger Mikael Engman.

Annons

Hans dotter, Eveline Engman, ville att de skulle försöka rädda guldfiskarna och de lyckades ta upp 24 stycken. Under de tre månader som gått sedan dess har Eveline, Mikael, hans fru Marie-Louise Engman och Evelines tre syskon, Ella, Elouise och Edwin, tagit hand om fiskarna.

– Det har varit en riktig familjeangelägenhet, säger Marie-Louise.

Alla 24 guldfiskarna som räddades var till synes välmående tre månader senare och kunde släppas ut i sin damm på alvaret utanför Skarpa Alby.
Alla 24 guldfiskarna som räddades var till synes välmående tre månader senare och kunde släppas ut i sin damm på alvaret utanför Skarpa Alby.Foto: Carin Svensson

Fiskarna har bott i en zinkbalja och har fått nytt vatten varannan dag, familjen Engman har matat dem med fiskmat och havregryn.

Och det var 24 stycken till synes välmående guldfiskar som på söndagseftermiddagen fick flytta tillbaka hem i det som är deras naturliga miljö. Det har funnits guldfiskar i dammarna i 30-35 år åtminstone, tror Marie-Louise som är uppvuxen i Gårdby och minns fiskarna från när hon var barn. Det finns olika historier om hur de kommit dit och hon är inte helt säker på vilken som stämmer.

Dammarna är nu utgrävda och fulla med nytt vatten. Hela familjen Engman samt Evelines farmor, farfar, farbror och två kusiner var med när guldfiskarna fick flytta hem igen.

Hur känns det nu när de är tillbaka och du har kunnat rädda fiskarna?

– Det känns bra, säger Eveline.

Familjen Engman säger att kommer att gå och titta till fiskarna emellanåt.

Det har varit en familjeangelägenhet att ta hand om fiskarna och hela familjen samt farfar, farmor, farbror och kusiner var med när utsläppet skedde.
Det har varit en familjeangelägenhet att ta hand om fiskarna och hela familjen samt farfar, farmor, farbror och kusiner var med när utsläppet skedde.Foto: Carin Svensson
Eveline Engman vill rädda fiskarna när torkan var som värst, nu är hon glad att hon lyckades.
Eveline Engman vill rädda fiskarna när torkan var som värst, nu är hon glad att hon lyckades.Foto: Carin Svensson
Efter utsläppet av guldfiskarna gick familjen runt dammen och tittade om de såg dem och lite här och där kunde de skymta dem.
Efter utsläppet av guldfiskarna gick familjen runt dammen och tittade om de såg dem och lite här och där kunde de skymta dem.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons