Annons

Guide: Här är Ölands alla 54 badplatser

Nu är den här. Guiden över Ölands badplatser. Ölands Turistbyrå har tagit fram en karta att ha med sig när man letar strandfynd i sommar.
Öland • Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 24 januari 2023
Ölandsbladet guidar den badsugne bland Ölands alla badplatser.
Ölandsbladet guidar den badsugne bland Ölands alla badplatser.Foto: Peter Boström

Med drygt 30 mil kust är Öland badarnas paradis. Ölands turistbyrå har tagit fram en badplatskarta med 54 av öns badplatser. Här finns så klart långt fler ställen att doppa tårna på, men 54 finns med på kartan.

I guiden kan man se om det är sandstrand, sten eller gräs, om det finns pool och om det finns hundbad. Den badsugne kan också se om det finns toalett.

Annons

Flest stränder finns samlade i tre områden, Borgholm/Köpingsvik, Bödabukten och på västra sidan mellan Mörbylånga och Ekerum. Men badplatserna finns över hela ön från Grankullavik i norr till Parboäng i söder.

54 badplatser finns med på Ölands Turistbyrås karta. Men det finns givetvis många fler ställen att bada på.
54 badplatser finns med på Ölands Turistbyrås karta. Men det finns givetvis många fler ställen att bada på.Foto: Ölands Turistbyrå

Om man är orolig för trängsel så har Mörbylånga kommuns app en funktion där man kan se hur mycket folk det är på stränderna. Är det för mycket är det bara att åka till nästa strand på listan.

Mörbylånga kommun har inför sommaren 2021 satsat på att rusta upp flera av de kommunala badplatserna.

Här saknas innehåll

Vid Klevabadet har flytbryggan bytts ut mot en ny brygga på bockar. Där finns också en ny grillplats.

På Kalvhagen i Mörbylånga har toalettbyggnaden rustats upp och fått en ramp och en handikapptoalett. En grusad gång knyter nu ihop området mellan bryggan och toaletten.

Granudden i Färjestaden har fått en ny lekplats och en ansiktslyftning av strandlinjen. En ny grillplats är på plats och ett hundbad är på gång vid den sydligaste delen av badplatsen. Även i år är serveringsbyggnaden uthyrd, där försäljning kommer ske.

Vid Lökenäs och Borgmästarviken finns nya eller restaurerade grillplatser.

Här saknas innehåll

Liksom tidigare år kommer sommarskötseln av de kommunala badplatserna dels ske i samarbete med ideella föreningar och dels av sommarjobbande ungdomar.

I Borgholms kommun har man bland annat anlagt en ny badbrygga i Byxelkroks hamn. I Köpingbukten ska man innan högsäsong lägga bojar i hela bukten för att förhindra båttrafik bland badande.

Här saknas innehåll

I Sandvik omklädningsrum renoverats och servicebyggnaden har restaurerats.

Annons

På samtliga kommunal badplatser har ständerna rensats.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons