Annons

Greta och Nils Gunnar Toremalm

Greta Toremalm, född Walander, har avlidit i mars 2021 i en ålder av 98 år och hennes make Nils Gunnar avled i augusti 2021 i en ålder av 98 år. Greta var dotter till grosshandlare Martin Walander i Borgholm.
Lund • Publicerad 17 september 2021
Greta (f Walander) och Nils Gunnar Toremalm.Foto: Privat

Greta Toremalm, född Walander och hennes make Nils Gunnar var bosatta i Lund. De gifte sig i Borgholm 1947 och hade när de avled varit gifta i 74 år. De sörjes närmast av barnen Birthe, Henrik och Margaretha, barnbarn och barnbarnsbarn samt en stor släkt på bådas sidor.

Greta Toremalm var min faster, min pappa Eriks yngsta syster. Hennes föräldrar var grosshandlaren Martin Walander och hans maka Anna i Borgholm där Greta och hennes nio syskon växte upp. Barnaskaran bestod av fem pojkar och fem flickor och Greta var tillsammans med tvillingbrodern Hans de två yngsta, båda födda i september 1922. Äldre systern Maj född i januari 1920 är alltjämt i livet.

Annons

Efter avslutad skolgång skulle Greta utbildas till barnsköterska och fick en praktikplats i Helsingborg där hon bodde hos en familj där mannen var affärsbekant till min farfar och i detta hem träffade hon sitt livs kärlek Nils Gunnar Toremalm, som växt upp i Torekov där hans fader drev diversehandel. I denna inrymmes nu den kända restaurangen Swensons Krog i Torekov som nu drives av en brorson till Nils Gunnar. När Greta och Nils Gunnar träffades blev som - Nils Gunnar själv beskrivit detta - "jag hopplöst förälskad" och de fick uppleva ett långt och mycket kärleksfullt liv tillsammans. Nils Gunnar gick då på Gossläroverket i Helsingborg där han tog studenten 1943 och där var även Hasse Alfredsson elev och de båda träffades sedan många gånger i olika studentikosa sammanhang i Lund. Nils Gunnar blev efter studenten i Helsingborg 1943 kurator vid Helsingkrona nation i Lund och han blev på ålderns höst hedersledamot i Helsingkrona nation, något han värdesatte högt.

Nils Gunnar bedrev medicinska studier till läkare i Lund och arbetade sedan som underläkare vid lasarettet i Simrishamn och 1954 blev han underläkare vid öronkliniken i Lund. Han disputerade 1961 på en avhandling om anfuktning och värmning av luftvägarna som fick den praktiska betydelsen att den avsevärt minskade risken för uttorkning av luftrören hos patienter på vilka man annars tvingats göra hål i luftstrupen. Under sin tid som doktorand inför disputationen finansierade han studierna genom att arbeta som marinläkare och deltog i flera av Älvsnabbens utlandsresor.

1962 blev Nils Gunnar biträdande överläkare vid öronkliniken vid Malmö där han sedermera blev professor och klinikchef och hann under denna tid även vägleda 17 doktorander inom öron-näsa-hals-specialiteten. Han tillhörde den gamla stammen av öron-näsa-halsläkare som behärskade hela det kirurgiska fältet från mikrokirurgi till avancerad tumörkirurgi. Han deltog i en mängd forskningsresor till utlandet och föreläste vid stora läkarkongresser över hela världen. Han var ledamot av Medicinska fakultetens etiska nämnd, Svenska Läkaresällskapets etiska nämnd och Socialstyrelsens etiska råd. När han var 90 år höll han föredrag i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet och Lunds Universitetshistoriska Sällskap. Efter sin pensionering som professor och överläkare drev han en privat öronklinik i Malmö.

År 2011 blev Nils Gunnar jubeldoktor - 50 år efter sin disputation 1961 - och han blev då promoverad i Lunds domkyrka och jag hade då den stora glädjen att få närvara som inbjuden. Min hustru och jag var även med i universitetsaulan i Lund när Nils Gunnar vid 93 års ålder disputerade för andra gången, nu vid Nasala fakulteten i Lund, över ämnet "Näsan i verkligheten och i politiken", en studentikos spexdisputation med ett betygskollegium bestående av f.d. rektorn vid Lunds universitet, f.d. universitetskanslern och nuvarande biskopen i Lund.

Nils Gunnar och hans hustru Greta har under hela mitt liv varit mycket nära och kära vänner till mig och sedermera min familj och de har varit en sammanhållande kraft för hela släkten Walander och alla barnbarn i släkten. År 2012 medverkade Greta och Nils Gunnar när vi kusiner invigde ett träd vid kyrkan i Borgholm till minne av våra far- och morföräldrar Anna och Martin Walander. Nils Gunnar var min bäste brevvän. Under alla år växlade vi ständigt brev och telefonsamtal oss emellan och med den moderna IT-tekniken under de senaste 25 åren kunde Nils Gunnar och jag flera gånger i månaden hålla mailkontakt och kommentera vad som hänt i släkten och ute i den stora världen. Jag kommer att sakna denna kontakt oerhört mycket men jag gläder mig nu i denna stund av sorg åt alla varma, kärleksfulla och generösa möten min familj och jag haft med Greta och Nils Gunnar i Borgholm, i Lund och i sommarhuset i Barsebäckshamn.

Göran Walander

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons