Annons

Ge – och ta emot

Det är kallt nu. Inifrån och ut. Temperaturen sjunker, vinden viner. Det blir allt nödvändigare att finna värmen som skyddar.
Publicerad 10 december 2023
Stare i snön.Foto: Leif Hasselqvist

Jag trivs inte med kylan. Men i min garderob finns vinterjackan. Mössa och halsduk. Varma handskar. I mitt hus finns element och en spis som värmer. I mitt kylskåp finns mat som ger energi.

Jag tänker på så många andra.

Annons

De som bor där golvdraget ständigt kyler. Som inte har någon elektricitet. Som inte har en garderob med skyddande kläder. Som inte har elektricitet till lampor, spis och kylskåp.

Jag tänker på så många andra. Som behöver min hjälp för att känna värme.

Staren som glömde flyga söderut burrar upp sig när vintern är här. Kallt och främmande. Men med hjälp av äpplebitar som någon har lagt fram får den lilla skyddslösa staren ny energi. Och klarar sig en liten stund till.

Det är inte omöjligt att skydda sig mot den yttre kylan. De flesta av oss har vad vi behöver. De flesta av oss har så att vi kan dela med oss. Vi kan hjälpa varandra att hitta värmen.

”Det kan vi göra för rätt och för fred: stå emot allt ont som trampar ner och sprider skräck och hot.”
Brian Wren/Anders Frostensson

Att dela med oss av det vi har och det som ger värme och trygghet. Det är kanske det största vi kan göra. Just i advents- och jultid känns det lättare än annars. Nu är tiden då vi har möjlighet att vara generösa och ge gåvor till varandra och dem som behöver det.

Vi får dela med oss av gåvor som någon annan blir glad av att få ta emot. Det kan handla om organisationer som gör stora hjälpinsatser där det behövs över världen. Eller organisationer som hjälper dem som har det svårast i vår eget land.

Det kan också handla om att ge av vår tid. Så att någon i vår närhet slipper att sitta helt ensam när de stora helgerna kommer.

När vi vågar och orkar dela med oss blir livet ljusare och varmare. För oss alla.

Gick jag allena

Men gick jag allena i många de mil

dit oron kallade mej

förglömde jag då dessa många de mil

för en halvfjärdings väg med dej?

Det gjorde jag ej - blir mitt klumpiga svar,

nej, faktiskt det gjorde jag ej.

Men en vackrare väg jag ej vandrat har

än en halvfjärdings väg med dej.

Nils Ferlin (Kejsarens Papegoja 1951)

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons