Annons

Gamla Storgatan stängs när Trafikverket lämnar över gator till kommunen

Vid halvårsskiftet 2019 kommer Mörbylånga kommun att ta över ansvaret för Storgatan, Gamla Storgatan och Brandstationsgatan i Färjestaden. Därmed blir det enklare för kommunen att styra över utvecklingen på orten.
Färjestaden • Publicerad 7 november 2018
När kommunen tar över ansvaret för Gamla Storgatan i Färjestaden öppnar sig möjligheten för Hotel Skansen att bygga ut sin spa-anläggning.
När kommunen tar över ansvaret för Gamla Storgatan i Färjestaden öppnar sig möjligheten för Hotel Skansen att bygga ut sin spa-anläggning.Foto: Maria Wiell

Mörbylånga kommun har länge haft en diskussion med Trafikverket om att ta över ansvaret för de centrala gatorna i Färjestaden. Nu är man klar med ett avtal som innebär att Trafikverket lämnar över tre gator vid halvårsskiftet nästa år.

– Vi har avvaktat tills det blev klart att Trafikverket inte skulle ställa till det när vi fortsätter med detaljplanen för bostadsbyggande på gamla Däck Roy-tomten, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Annons

I ett tidigare skede satte Trafikverket stopp för bygget men nu lämnar man över Storgatan till kommunen och har dessutom avsagt sig eventuella tillfällen till överklagande av detaljplanen.

– Vi ville också vänta till dess att Storgatan var iordningställd med parkeringsfickor, gång- och cykelvägar och asfaltering. Och innan vi tar över gatorna skall även Brandstationsgatan få ny beläggning, säger Henrik Yngvesson.

När kommunen tar över de tre gatorna kommer man med stor sannolikhet att stänga Gamla Storgatan för att bereda möjlighet för Hotel Skansen att bygga ut sin spa-anläggning.

– Jag tror att det blir så, vi har fört samtal med Skansen och förstår deras behov. I det kommande planprogrammet för Färjestaden finns inte Gamla Storgatan med vilket ger förutsättningar för Skansens utveckling, säger Henrik Yngvesson.

I samband med övertagandet blir kommunen ansvarig för skötsel och drift vilket leder till att en sådan budgetpost införs kommande år.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons