Annons

Fullspäckat schema för lettiska barnen

En dagstur till Lundegård stod på schemat för de lettiska barnen som är på Öland på sommarläger. Det kommer åka och besöka Kalmar slott, Långe Jan och Eketorps borg för att sedan avslutar lägret med öppet hus.
Köpingsvik • Publicerad 17 juli 2018
Foto: Emelie Nordquist

28 stycken lettiska barn var på plats i lekladan på Lundegård under tisdagen. Det var Lettiska hjälpinsamlingen som åkt på utflykt med barnen. Dom berättar att de tidigare i veckan har cyklat mycket, badat, spelat kort, sjungit och spelat en massa fotboll.

Har ni roligt?

Annons

– YES!! skriker barnen i kör.

Barnen är mellan 4-17 år och många av dem kommer ifrån fattiga familjer och från svåra familjeförhållanden. Många av barnen bor i fosterfamiljer. Patricija Virka är elva år och är en av barnen som är med på lägret.

– Våra föräldrar tycker det är bra att vi är här, då vet dem vart vi är. De ringer ofta och frågar hur vi mår, säger Patricija.

Patricija och resten av barnen tyckte att rutschkanan var rolig.Foto: Emelie Nordquist

Barnen bor tillsammans i Sandby prästgård. Första utflykten under deras tre veckor här i Sverige gick till Lundegård camping och sen fortsätter dagarna vara fyllda med aktiviteter. Det ska bland annat få besöka Kalmar slott, Ölands södra udde och Långe Jan, Eketorps borg och under två dagar ska de få göra hantverkspyssel med Gårdby Slöjd. Sista dagen är det öppet hus på Sandby Prästgård.

– De får växa så mycket när de är här, säger Urban Arvidsson, som är med i styrelsen i Lettiska Hjälpinsamlingen, och är en av dem som hjälper till att ta hand om barnen när de kommer till Sandby varje år.

Fullt ös i lekhallen.Foto: Emelie Nordquist
Emelie NordquistSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons