Annons

Från Nya Zeeland till Öland - bagare startar tyskinspirerat bageri

Alexandra Arnold är uppvuxen i Tyskland, men är nyligen inflyttad till Öland direkt från andra sidan jordklotet. Nya Zeeland. Hon är bagare, och nu har hon startat upp ett tyskinspirerat bageri i Bröttorp.
Bröttorp • Publicerad 6 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022
Alexandra började baka redan som liten tillsammans med sin mamma, och har inte slutat sedan dess.
Alexandra började baka redan som liten tillsammans med sin mamma, och har inte slutat sedan dess.Foto: Joacim Andersson

Bakning är hennes stora passion och något hon gjort sedan barnsben. Redan som liten flicka plockade Alexandra Arnold upp kaveln tillsammans med sin mamma i södra Tyskland, i närheten av München.

Hon har rest över hela världen tillsammans med sin man, och har med tiden snappat upp en hel del bakrecept från världens alla hörn.

Annons

Hon växte upp i Tyskland, men flyttade till Nya Zeeland för ungefär 5 år sedan med sin man och deras två barn. Där drev hon ett bageri och café fram till slutet av 2021 då deras visum slutade gälla efter politiska beslutsfattningar från regeringen.

Nästa stopp blev Bröttorp på Öland istället.

– Vi har alltid velat bo någon annanstans. I Tyskland var det för mycket folk för oss. Vi flyttade till Nya Zeeland för att bo närmare havet. Samma sak med Öland, berättar Alexandra.

Hon tog till en början jobb som bagare i Stora Rör, men saknade snart friheten i att ha ett eget ställe med möjligheten till större variation i bakningen.

”Jag vill försöka vara lite annorlunda än andra bagare och sticka ut lite”
Alexandra Arnold
På Nya Zeeland drev hon bageriet ”Grainheaven Organic Bakery German Style”, och nu öppnar hon upp konceptet på nytt i en svensk kontext.
På Nya Zeeland drev hon bageriet ”Grainheaven Organic Bakery German Style”, och nu öppnar hon upp konceptet på nytt i en svensk kontext.Foto: Privat
Med en hemmasnickrad mjölkvarn kombinerar hon träning och bakning.
Med en hemmasnickrad mjölkvarn kombinerar hon träning och bakning.

Nu satsar hon på att öppna upp en ny bakverksamhet i byn med tyska och nya zeeländska inspirationer.

– Jag vill försöka vara lite annorlunda än andra bagare och sticka ut lite. För mig är det helt naturliga grejer jag bakar. När jag var liten åt man en bretzel med lite smör, det hörde till det vanliga. Men här blir man lite unik.

Närodlat är också en viktig detalj för Alexandra. På tomten finns flera fruktträd med körsbär, äpple, plommon, persika och citrusfrukter. Hon gillar att experimentera och testa nya saker, och har börjat närma sig den svenska bakningskulturen.

– Jag har bakat kanelbullar som ni gör här, men det är en annan typ av bröd. I Tyskland använder vi mer råg med ett lite mer kompakt bröd.

Just nu tar hon enbart beställningar, men förhoppningen är att starta upp en fysisk butik inom snar framtid.

– Det gäller bara att hitta ett bra ställe. Vi har lite för trångt på gården för att bedriva verksamheten där. Men vi får se om folk tycker om det, säger Alexandra Arnold.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons