Annons

Från Bukarest till Algutsrum: 36-åriga Alinas butik blomstrar

Hon började som 16-åring med att sommartid åka till Färjestaden för att sälja jordgubbar. Senare kom hon att byta Rumänien mot Öland. Med gröna fingrar driver Alina Rizea blomsterbutiken i Algutsrum.
Algutsrum • Publicerad 5 maj 2024
Alina Rizea driver blomsterbutiken Lily Algutsrum.
Alina Rizea driver blomsterbutiken Lily Algutsrum.Foto: Natalia Johansson

Hönsen spatserar i trädgården och solen skiner för fullt. Med ett stort leende möter Alina Rizea, 36, upp inne i butiken med en stor kopp kaffe i handen. I butiken finns snittblommor, blomsterarrangemang, inredningsdetaljer och olika sorters hantverk. Runt knuten står hennes växthus där penséer i olika färger lyser upp på mittdelens bord tillsammans med pärlhyacinter och andra växtligheter.

Alina Rizea driver blomsterbutiken Lily Algutsrum.
Alina Rizea driver blomsterbutiken Lily Algutsrum.Foto: Natalia Johansson

Alina Rizea är född och uppvuxen i Rumäniens huvudstad Bukarest. Redan som 16-åring åkte hon till Öland under somrarna för att sälja jordgubbar. Oftast stod hon i boden utanför klädbutiken Sol & Vindar intill Ölands köpstad.

Annons

– Men jag kunde inte prata svenska då, utan all dialog var på engelska, säger hon och skrattar varmt.

I sitt hemland utbildade hon sig inom turism, med både en kandidatexamen och master, som ledde till jobb på en turistbyrå.

Hönan Carla i ett hav av bland blommande penséer.
Hönan Carla i ett hav av bland blommande penséer.Foto: Natalia Johansson

Hon beskriver ett lugn på Öland som hon trivs med. Hösten 2013 valde därför hon och hennes man att flytta till Sverige.

– Mamma hade tidigare flyttat hit, vilket gjorde vårt val enklare. Men att få jobb inom turism var inte lätt. Så när vi fick våra svenska medborgarskap i november 2013 valde vi att börja läsa på Komvux för att lära oss språket.

bild 1/5
Alina Rizea driver blomsterbutiken Lily Algutsrum.
Lily Dascalu tillsammans med en av familjens tama dvärghöns.
Trädgårdsdekorationer i rostig touch.
Här finns trädgårdsdekorationer i alla möjliga former och figurer.
Lily Algutsrum
Alina Rizea driver blomsterbutiken Lily Algutsrum.
Lily Dascalu tillsammans med en av familjens tama dvärghöns.

Med ett stort intresse för blommor och odling kom hon fram till att det var just detta hon skulle syssla med. 2018 byggdes boden som står intill fastigheten. Sedan dess har varumärket och utbudet vuxit sig starkare. Alina binder även bröllops- och begravningsbuketter, kör blomsterbud och tar hand om webbutiken. Efter säsong säljs det jordgubbar och egenodlade hallon och pumpor.

Varifrån kommer namnet Lily?

– Från min mamma, hon heter Lily, jag tycker det låter fint, lite som en lilja. Mamma hjälper mig mycket med butiken och har alltid jobbat med blommor. Hon gillar att odla och pyssla. Vi arrenderar lite mark här bakom vårt hus där vi har ett växthus med tomatodling och lite av allt möjligt.

I växthuset står olika sorters växter till försäljning. Penséer är tacksamma att plantera och står sig länge.
I växthuset står olika sorters växter till försäljning. Penséer är tacksamma att plantera och står sig länge.Foto: Natalia Johansson

I samma veva kommer mamma Lily gåendes. Med Carla, en av familjens tama dvärghöns, i famnen.

– De är så fina, mina små älsklingar, säger hon och klappar försiktigt den gulbruna dvärgkochinen.

Hönan Carla ser sig om i växthuset medan Ölandsbladet passar på att ta några kort.

Annons

– Mina döttrar som är fyra och åtta år har dem (hönsen) till och med inne i huset, de är så tama och fina, berättar Alina.

Alina Rizea och Lily Dascalu tillsammans med deras tama dvärgkochin Carla.
Alina Rizea och Lily Dascalu tillsammans med deras tama dvärgkochin Carla.Foto: Natalia Johansson

Vad kommer ni ordna under Öland Spirar?

– Jag hoppas kunnat komma igång med mina sommarblommor ordentligt. Sedan planerar jag att hinna få upp ett mindre växthus här intill som vi kan ha loppis i, det vore kul. Folk älskar ju loppisar! Vi kommer ha öppen trädgård och kunna erbjuda enklare fika. Sedan odlar vi sparris. I år är första året vi kommer kunna skörda ordentligt, jag hoppas vi kan ha färsk sparris i butiken under spirar-helgen. Nu hoppas vi bara på ett riktigt fint väder.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons