Annons

Fortsatt stora problem med tjuvfiske – nät läggs ut runt hela ön

Trots att tillsyningsmän och Ölands sportfiskeklubb kämpar för att hindra tjuvfiske, fortsätter fisket med olagliga nät. ”Jag skulle säga att problemen är stora runt hela Öland”, säger tillsyningsmannen Johan Albien.
Öland • Publicerad 1 november 2018 • Uppdaterad 2 november 2018
Utanför Norra Viken i Mörbylånga och norröver vid Kleva förekommer ett omfattande tjuvfiske.Foto: Malin Edeborg

För ett år sedan skrev Ölandsbladet senast om de stora problemen med tjuvfiske. Olagliga nät läggs ut och fångar de havsöringar som är på väg upp i bäckar för att leka.

– Jag hade hoppats att artiklarna från förra året, och den informationen vi gav då, skulle ha nått ut. Men det verkar inte så, säger Michael Ingard, medlem i Ölands sportfiskeklubb och en av dem som engagerat sig mycket i att hindra tjuvfisket.

Annons

Förra året gjorde polisen flera beslag av olagliga nät, men det har ännu inte skett i år. Däremot har Länsstyrelsens tillsyningsmän gjort många iakttagelser av tjuvfisket.

– Det fiskas fortfarande och vi har inte märkt av någon minskning. Vid ett tillfälle såg vi åtta båtar samtidigt, och vi ser ofta omärkta nät, säger tillsyningsmannen Johan Albien.

De har god koll på vid vilka tidpunkter näten läggs ut, och hur väderförhållandena ska vara.

– Jag har också pratat med flera som lägger ut nät, så de vet att vi har koll på dem.

Johan Albien känner till flera incidenter med privatpersoner som varit ute och åkt båt då fiskenät har fastnat i båtens propeller, nät som aldrig varit utmärkta och därför omöjliga att upptäcka.

En hel del olagliga nät har siktats vid Norra Viken i Mörbylånga och hela vägen upp till Kleva. Men tillsyningsmännen har också fått rapporter om tjuvfiske längre söderut på ön.

– Jag skulle säga att problemen är stora runt hela Öland. I Borgholm fiskas det nästan ännu mer än i Mörbylånga på kommunens vatten, säger Johan Albien.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons