Annons

Försvarets jätteövning: Dykare, fartyg och finska armén vid Ölandsbron

Försvaret övar kring Ölandsbron i flera dagar. Dessutom brittiskt förband och finska flottan, helikopterbas, flygvapen och luftvärn i närområdet i veckorna.
Aurora 23 är en av de största försvarsövningar i Sverige på många år.
Öland/Kalmar län • Publicerad 15 mars 2023 • Uppdaterad 17 april 2023
Marinen kommer också genomföra en minröjningsövning kring Ölandsbron 2-5 maj
Marinen kommer också genomföra en minröjningsövning kring Ölandsbron 2-5 majFoto: olaser, Melina Westerberg/Försvarsmakten, Jonas Helmersson/Försvarsmakten, Montage Magnus Anderberg

– Marinen kommer också genomföra en minröjningsövning kring Ölandsbron, säger Philip Simon, Press- och kommunikationschef Aurora 23.

Det är den 2-5 maj som Ölandsbron är i fokus under försvarsmaktens storövning.

Annons

– Då finns dykare och fartyg på plats i området. De har också stöd av finska minröjningsenheter.

Den 17 april drar Aurora 23 igång och pågår till 11 maj. 26 000 personer är inblandade – från armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet. Dessutom militär från 14 andra länder – övningen en av de största i Sverige på många år.

– Det finska och svenska luftvärnet kommer genomföra övningar i området kring Öland, jag kan inte precisera exakt var men de kommer röra sig runt i Kalmar län, berättar Philip Simon.

Här saknas innehåll

Flygövningsområde under Aurora 23. Flygrörelser sker även i andra delar i Sverige, exempelvis vid incidentberedskap.
Flygövningsområde under Aurora 23. Flygrörelser sker även i andra delar i Sverige, exempelvis vid incidentberedskap.Foto: Försvarsmakten

Öland ingår i flygövningsområdet för Aurora 23: ”Det är framförallt i södra Sverige samt på och runt Gotland som övningen kommer märkas”.

– Det kommer vara helikopterbas i Kalmar med aktivitet till och från under övningsperioden.

”Scenariot är att en brittisk enhet tagit hamnen och finska flottan ska genomföra en säker landstigning.”
Philip Simon, Press- och kommunikationschef Aurora 23.

I området kring Öland kommer det även förekomma marin aktivitet, den övning som i dagsläget är officiell sker i Oskarshamn den 2 maj.

– Scenariot är att en brittisk enhet tagit hamnen och finska flottan ska genomföra en säker landstigning.

Främst används Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfält men även privat mark. I dessa områden kommer markägare och boende att särskilt informeras. En viktig del är även att det civila och det militära försvaret tillsammans måste fungera i händelse av att Sverige angrips.

– Syftet med Aurora 23 är att höja Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett väpnat angrepp mot Sverige och att tillsammans med andra kunna bidra till stabilitet i närområdet, säger överstelöjtnant Henrik Larsson, planeringschef för övningen.

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons