Annons

Förhoppningar

Vi önskar varandra Gott Nytt År och God Fortsättning. Det är inget nytt. Varje år vid den här tiden är det rutin och kutym att hälsa varandra med de orden.
Publicerad 7 januari 2023
Gott Nytt År! Vi får lägga 2022 bakom oss och se fram mot nya dagar som vi får ta emot med nyfikenhet och förhoppningar.
Gott Nytt År! Vi får lägga 2022 bakom oss och se fram mot nya dagar som vi får ta emot med nyfikenhet och förhoppningar.Foto: Mary-Ann Schulz

Det är inget nytt, men kanske är det lite annorlunda i år. Kanske är hälsningarna innerligare än tidigare. Kanske är orden lite tyngre och har mer substans. Önskningar och förhoppningar om att året som ligger framför oss verkligen skall bli gott.

Tennysons dikt Nyårsklockan sammanfattar det i en av verserna: Ring in det nya och ring ut det gamla i årets första, skälfvande minut. / Ring lögnens makt från världens gränser ut, och ring in sanningens till oss som famla.

Annons

Dikten som vi sedan många år hör läsas från Skansen i Stockholm varje nyårsafton är som en besvärjelse. Men det behövs mer, inga klockor klarar att ringa ut och ringa bort allt det destruktiva och fasansfulla som pågår. Och det besvärliga i vars och ens privata situationer.

Vi behövs, du och jag. Våra tankar, våra ord och gärningar. Det är vi som kan göra det om vi hjälps åt för det goda. Det finns många saker som vi inte kan göra så mycket åt, men det finns också mycket som vi får hjälpas åt med.

Någon uppmanar oss: Fortsätt sparka in öppna dörrar! Det låter absurt, men är så sant. Även om dörrarna är öppna idag behöver vi spjärna emot för att de inte skall stängas. Det handlar om demokrati, om det fria ordet, om rätten att arrangera och att ta del av kultur i alla dess former. Det handlar om människors rätt till egenvärde och rätt att mötas som fullvärdiga människor – utan att första ha behövt bevisa att de kan prestera något.

Vi behöver hjälpas åt, ingen av oss är för liten, ingen av oss är för svag, ingen av oss kan avsäga oss ansvaret som medmänniska. Var och av oss behövs för att vi skall få uppleva Ett Godare Nytt År!

När vi lyssnar på varandra kan vi höra de behov som finns nära och långt borta. Då får vi ta chansen att fylla orden med våra handlingar.

God Fortsättning!

Nyårsklockan (utdrag)

Ring in det nya och ring ut det gamla

i årets första, skälfvande minut.

Ring lögnens makt från världens gränser ut,

och ring in sanningens till oss som famla.

Ring våra tankar ut ur sorgens häkten

och ring hugsvalelse till sargad barm.

Ring hatet ut emellan rik och arm

och ring försoning in till jordens släkten.

Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,

och ring den frusna tiden åter varm.

Ring ut till tystnad diktens gatularm,

men ring till sångarhjärtan skaparglöden.

Ring ut den stolthet, som blott räknar anor,

förtalets lömskhet, afundens försåt.

Ring in det rätta på triumfens stråt,

och ring till seger mänsklighetens fanor.

Ring, klocka, ring … och seklets krankhet vike;

det dagas, släktet fram i styrka går!

Ring ut, ring ut de tusen krigens år,

ring in den tusenåra fredens rike!

Alfred Tennyson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons