Annons

Fördubbling av brittisk virusvariant

Förra veckan ökade andelen som insjuknat i den brittiska covid-19-varianten kraftigt i Kalmar län. Drygt 40 procent av de fall som typats visade sig ha den, detta skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande.
Öland • Publicerad 26 februari 2021
Nästa vecka när skolorna startar igen efter sportlovet rekommenderas distansundervisning både i högstadiet och gymnasiet.
Nästa vecka när skolorna startar igen efter sportlovet rekommenderas distansundervisning både i högstadiet och gymnasiet.Foto: Arkiv

– Vi hade en förvånansvärt hög andel i de stickprov som gjordes veckorna 5 och 6, nu visar det sig att det skett en fördubbling. Den brittiska varianten är mer smittsam, vilket vi ser just nu i en ökning av antalet smittade i vårt län och att fler personer behöver sjukhusvård igen, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer, i ett pressmeddelande.

Han ser en allvarlig risk för att antalet insjuknade kan öka ytterligare de närmaste veckorna om inte alla följer de rekommendationer som finns.

Annons

Nästa vecka när skolorna startar igen efter sportlovet rekommenderas distansundervisning både i högstadiet och gymnasiet.

Vuxna som varit lediga under sportlovet och träffat nya kontakter måste iaktta särskild försiktighet under vecka 9. Detta kan till exempel innebära att man arbetar hemifrån om möjligt, håller avstånd, träffar så få personer som möjligt och är extra uppmärksam på symtom under veckan efter sportlovet.

– Har man som vuxen träffat nya kontakter under sportlovet är det också viktigt att man gör vad man kan för att förhindra smittspridning, detta är inget som enbart rör barn och ungdomar, säger Per-Åke Jarnheimer.

För den som varit på resa utomlands gäller att man ska stanna hemma från arbete, skola, förskola och undvika att träffa andra människor än den egna familjen under sju dagar efter inresa till Sverige. Man skall efter utlandsresa också provta sig direkt efter ankomst till Sverige och efter fem dagar. Barn under sex år undantas från provtagning i denna situation.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons