Annons

Följ med på en klimatsmart rundtur under Öland Spirar

Nu finns chansen att uppleva Ölands underbara natur och spirande trädgårdar utan att belasta miljön lika mycket som om man reser runt i egen bil mellan sevärdheterna.
Öland • Publicerad 11 maj 2022
Den 14 maj anordnas första öländska resan i projektet Klimatsmarta resor i besöksnäringen. Ett av stoppen är vid Ateljé Himlavid i Bläsinge.Foto: Privat

Snart är det dags för avgång för den första öländska resan i projektet Klimatsmarta resor i besöksnäringen. Projektet är ett samarbete mellan Ölands Turismorganisation, Ölands Skördefest, Astrid Lindgrens Värld och Glasriket.

Projektets syfte är att undersöka möjligheterna att göra turistresor mer klimatneutrala genom att utnyttja befintlig kollektivtrafik vid resor och vid större evenemang, som Öland Spirar och Ölands Skördefest, anordna bussturer och ringlinjer mellan besöksmål.

Det spirar i Föra Trädgård.Foto: Privat
Annons

Resan under Öland Spirar-helgen och motsvarande under Ölands Skördefest i höst genomförs av de öländska bussbolagen Silverstrands Buss, Tomas Buss och medlemmar i föreningen Ölandsguiderna, allt sker i Ölands Skördefests regi. Förutom att skona klimatet är det också en möjlighet för den som inte har bil att lättare ta del av det stora utbudet under evenemangen.

Lördagen den 14 maj väntar en hel dag i modern buss med guide på resenärerna där de får möta den spirande öländska våren. Resan startar i Kalmar med hållplatser i Färjestaden och i Borgholm.

Resenärerna får möta den spirande öländska våren.Foto: Privat

Med på bussen är Ölandsguide Annica Hedman, med trädgård som specialintresse. Annica berättar stort och smått om Öland längs vägen och det blir även ett besök i hennes trädgård vid den gamla skolan intill kyrkan i Föra by.

– Vi gör besök i Ölands Stenrike och två privata trädgårdar på förmiddagen. I Kårehamn, vid Ölands genuina östra kust, avnjuter vi en god lunch i hamnmiljö. På eftermiddagen besöker vi ytterligare tre privata trädgårdar innan vi vänder tillbaka efter en dag fylld av växtkraft, skönhet och sprudlande öländsk vår, säger Annica Hedman.

Vårblomning i Ölands Stenrike.Foto: Privat

Trädgårdarna som besöks under resan är: Föra Trädgård i Föra by, Edins Lustgård i Djurstad, Tjusby Trädgård i Tjusby, Öppen Dammträdgård hos Ateljé Nyfiken i Bläsinge, Ateljé Himlavid Öppen trädgård och konstutställning i Bläsinge.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons