Annons

Bekräftat: De kraftiga smällarna orsakades av flygplan

Flera kraftiga smällar skakade mellersta Öland på onsdagsförmiddagen. De orsakades av två JAS Gripen från Blekinge flygflottiljs F17.
BORGHOLM • Publicerad 21 november 2018
Flera kraftiga smällar skakade mellersta Öland. Troligen ligger flygplan bakom det.
Flera kraftiga smällar skakade mellersta Öland. Troligen ligger flygplan bakom det.Foto: Roland Andersson

Vid 09.55 på onsdagsförmiddagen hördes flera kraftiga smällar på mellersta och norra Öland. I Borgholm vittnar invånare om att smällarna fick husen att skaka, fönsterrutorna skallrade, billarm gick igång och hundar blev vettskrämda.

På Ölandsbladets facebooksida berättar en läsare från Vedborm att det kändes som ett jordskalv, i Löt trodde en läsare att något hade sprängts.

Annons

Hanna ”Bondbönan” Karlsson rapporterade att i Dödevi blev både folk och fä förskräckta. Det trillade ner saker från fönsterbrädorna.

Blekinge flygflottilj F17 i Ronneby kunde senare bekräfta att det var deras flygplan som hade orsakat ljudbangen.

– Jag har inga detaljer men vi hade två flygplan som flög just då. När vi flyger i överljud genereras en ljudvåg (ljudbang) från flygplanet så länge den befinner sig i överljud. När ljudvågen når marken kan den upplevas som en smäll. Beroende på väderförhållanden kan ljudet transporteras  och höras över ett större område, säger Helene Nyberg, kommunikationschef.

Var denna flygning en del i en planerad övning?

– Vi genomför flygövningsverksamhet dygnet runt och året runt. Jag har inga detaljer kring den flygning du refererar till.

Många har hört av sig till tidningen om detta...

– Vi beklagar om det har orsakat obehag och oro. Har man frågor så kan man alltid kontakta mig och vi har också en bullerhandläggare här på F17.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons