Annons

Fler reagerar på Vasatomten – ”Fortsätter fyllas på massor för upphöjnad”

Marknivån på Vasatomten växer mer och mer. Nu oroar sig grannar för att den slutliga höjden på byggnaden kan påverkas av marknivåerna.
Färjestaden • Publicerad 13 februari 2019
Projektledaren för EA-fastigheter ger lugnade besked: Nockhöjden på bygget ska inte överskrida 17 meter och överskottet av schaktmassorna kommer så småningom att transporteras bort.
Projektledaren för EA-fastigheter ger lugnade besked: Nockhöjden på bygget ska inte överskrida 17 meter och överskottet av schaktmassorna kommer så småningom att transporteras bort.Foto: Natalia Johansson

Markarbetet inför de 65 seniorlägenheter som ska byggas för Wasa Seaside på Vasatomten är i full gång.

Nu har ytterligare en granne skrivit till Mörbylånga kommun och uttrycker sin oro för marknivån: ”Vi vill förvissa oss om att ni ser till att byggherren ser till att markhöjder och placeringar överensstämmer med anvisningarna som kom med Mark och Miljödomstolens beslut. Då det i dag fortsätter att fyllas på massor för upphöjnad, ser vi fram emot ett svar från er snarast”.

Annons

En annan granne till Vasatomten är orolig dels för att marknivån kommer skymma samt medföra försämrad sikt vid färd från Järnvägsgatan ner mot Runsbäcksvägen, men även att nockhöjden på byggnaden kan komma att bli högre än vad som angivits i bygglovet till följd av en förhöjd marknivå.

Projektledare Daniel Ahlqvist på EA-fastigheter menar att marknivån upplevs som hög på grund av att det är schaktmassor där nu som så småningom ska transporteras bort.

Han beskriver att marknivån där det färdiga golvet kommer hamna är på 5,18 meters höjd (över havsnivå) och att nockhöjden inte kommer överskrida de 17 meter som är förenligt enligt detaljplanen.

– Nej, det kommer inte bli högre.

Hur mycket av massorna kommer vara kvar?

– Det går inte att svara på i dagsläget, men anledningen till att man inte kör bort massorna är att man inte vet vilka massor som sedan kommer behövas.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons