Annons

Fler biogasbilar åt folket

Inom ramen för projektet Biogasboost Kalmar län arrangerade Mörbylånga kommun tillsammans med Bergkvarabuss och Miljöfordon Sverige en informationsdag vid Ölands än så länge enda biogasmack, som ligger i Mörbylånga. Deras budskap var tydligt: ”fler behöver skaffa biogasbil”.
Mörbylånga • Publicerad 14 maj 2019 • Uppdaterad 27 maj 2019
Representanter från Mörbylånga kommun, Miljöfordon Sverige, Biogasboost Kalmar län, Bergkvarabuss och JL-bilar hoppas att allt fler ska välja biogasbil och att det ska bli fler biogasmackar i Kalmar län. I fredags arrangerade de därför en biogasdag i Mörbylånga.
Representanter från Mörbylånga kommun, Miljöfordon Sverige, Biogasboost Kalmar län, Bergkvarabuss och JL-bilar hoppas att allt fler ska välja biogasbil och att det ska bli fler biogasmackar i Kalmar län. I fredags arrangerade de därför en biogasdag i Mörbylånga.Foto: Carin Svensson

– Vi har haft föredrag, guidningar på Bergkvarabuss anläggning här intill, visning av biogasbilar, allmän information om biogas och så har vi bjudit på fika, säger Cajsa Lindberg, Mörbylånga kommun.

Både hon och kommunens miljö- och klimatstrateg, Elvira Laneborg, tror att det ofta saknas kunskap om biogasbilar. Många tror att det till exempel är dyrt eller inte så säkert med gasen. Just därför behövs informationen, framhåller de, för syftet med Biogasboost Kalmar län är just att få fler att köra biogasbil.

Annons

– Det är enkelt, hållbart och lokalproducerat och biogas är dessutom ett fint kretslopp, det är kanske lätt att glömma bort, säger Elvira Laneborg.

De gröna påsarna med matavfall körs till biogasanläggningen i Läckeby, utanför Kalmar, liksom gödsel från gårdar i hela länet. Där omvandlas det sedan till biogas och biogödsel, det sistnämnda körs tillbaka till gårdarna som därmed har ett miljövänligt gödslingsämne att sprida. Från Mörbylånga kommun kommer omkring fyratusen ton matavfall per år och enligt KSRRs beräkning kommer en biogasbil fem mil på tolv gröna påsar.

Fjorton av de totalt arton bussarna i Bergkvarabuss depå i Mörbylånga samt nitton av Mörbylånga kommuns bilar går på biogas. Utöver det finns det i kommunen sextiosex stycken biogasbilar som är privatägda eller ägs av något företag.

Målet med Biogasboost Kalmar län är dels att få fler att köra biogasbil och dels att få fler tankställen.

– Vi jobbar för att det ska bli en biogasmack i varje kommun i Kalmar län, säger Jonas Lööf, verksamhetsledare för Miljöfordon Sverige.

Richard Sjöbäck, bilförsäljare på JL-bilar som har levererat Mörbylånga kommuns biogasbilar, har märkt ett ökat intresse för dessa fordon. Bland annat har flera av kommunens anställda kommit in och tittat på utbudet, efter att ha kört biogasbil i tjänsten.

– Det sprider sig bland de anställda i kommunen och fler och fler kommer in och tittar. De som kommer är ofta också väldigt pålästa om biogasbilar, säger Richard.

Vid Ölands än så länge enda biogasmack, i Mörbylånga, var det på fredagen information, rundvisning och föredrag om biogasbilar.
Vid Ölands än så länge enda biogasmack, i Mörbylånga, var det på fredagen information, rundvisning och föredrag om biogasbilar.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons