Annons

Filmen om turismen på Öland klar: ”Äntligen”

Efter de uppmärksammade dokumentärfilmerna Över sund över hav och Ur sund, ur hav är det nu premiärdags för Sven Ekbergs tredje ölandsfilm – Öland och turisterna. Filmen skildrar hur ölandsturismen började i blygsam skala på 1850-talet då Borgholms badort bildades fram till våra dagars massturism. Det blir ”världspremiär ” på Folkan i Borgholm lördagen den 7 augusti.
Öland • Publicerad 30 juli 2021
På 1930-talet kom många turister på cykel till Öland och nu upplever cykelturismen en renässans.
På 1930-talet kom många turister på cykel till Öland och nu upplever cykelturismen en renässans.Foto: Historiska muséet

– Äntligen, säger Sven Ekberg. Vi skulle haft premiär i samband med Skördefestens invigning i Mörbylånga förra året, men det satte pandemin stopp för.

Turismen är Ölands största och viktigaste näring tillsammans med lantbruket. Den sysselsätter drygt 1 400 årsanställda och ger kommunerna skatteintäkter på närmare 200 miljoner kronor.

Annons

– Efter filmerna om de gamla näringarna fisket och sjöfarten tyckte jag det var viktigt att dokumentera även turismens historia och utveckling, säger Sven.

I filmen berättar bland annat ölandskännaren Rolf Nilsson att turismen i slutet av 1800-talet var helt koncentrerad till Borgholm. Gästerna, som borgholmsborna kallade ”främlingarna”, kom i huvudsak från de högre socialgrupperna i Kalmar och Stockholm för att leva badortsliv i Borgholm. På 1930-talet förändrades turismen och Köpingsvik med den långa vita sandstranden lockade nya besökare. Många kom med cykel och enkla tält och fick halm till liggunderlag av bönderna i Klinta. I dag upplever cykelturismen en renässans då Öland fått nya trampvänliga leder från fyr till fyr.

– Generösa privatpersoner har lånat ut gamla svartvita filmer och bilder från turismens barndom, säger Sven. Det är ett unikt bildmaterial som vi nu kan visa för första gången varvat med nytagna bilder och intervjuer.

I filmen medverkar en rad välkända ölandsprofiler och entreprenörer inom turismen. Bland andra Kay Wiestål, Rolf Attoff, Jim Rudolfsson, Boris Brawin, Sonja Sturesson, Pelle Aldestam, Karin Fransson och Anna Barkevall.

– Vi har också en exklusiv intervju med kungen på Solliden som efter alla somrar på Öland inte vill kalla sig turist utan sommarölänning.

Sven Ekberg har gjort filmen tillsammans med bland andra Kåre Persson.
Sven Ekberg har gjort filmen tillsammans med bland andra Kåre Persson.

Filmen ”Öland och turisterna” skildrar även nöjeslivet, mat- natur- och cykelturismen, campinglivet färje- och järnvägsepokerna och det stillsamma livet på öns många pensionat.

Filmen kommer att visas i Borgholm även söndagen den 8 augusti, på Centrumbiografen i Löttorp den 14 augusti och på Skansenskolan i Mörbylånga den 15 augusti.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons