Annons

Filmen om Ölands lantbruk visas under skördefesten

Den nya filmen ”Öland och bönderna – en dokumentärfilm om jordbrukets historia från järnåldern till nutiden” visas under skördefesten i Borgholm, Löttorp och Mörbylånga.
Öland • Publicerad 25 september 2023
Sven Ekberg och fotografen Henrik Insulander har följt odlingsåret på Öland från vårsådd till höstskörd.
Sven Ekberg och fotografen Henrik Insulander har följt odlingsåret på Öland från vårsådd till höstskörd.

I Sven Ekbergs och fotografen Henrik Insulanders nya dokumentär får vi följa det öländska bondesamhället från järnåldern till de moderna gårdarna i nutid.

– Ölands bönder är ryggraden i skördefesten och dem har naturligtvis huvudrollen i filmen, säger Sven Ekberg, som också är upphovsman till den stora höstfilmen.

Annons

Mer än halva Öland är jordbruksmark och lantbruket är också öns äldsta och fortfarande största och viktigaste näring tillsammans med turismen. I det långa tidsspannet mellan järnåldern och dagens moderna lantbruk visar filmen många sidor av bondelivet på Öland förr och nu. Den börjar i järnåldersbyn Rosendal i Bödaskogen där man kan se rester av gårdar, åkrar och betesmarker. Slutordet har Håkan Fogelfors, professor och jordbruksforskare, som spanar in i framtiden för Ölands bönder. Klimatanpassning är nyckelordet till morgondagens jordbruk, menar han och många andra forskare.

Filmen innehåller en mängd unika äldre bilder och filmer.
Filmen innehåller en mängd unika äldre bilder och filmer.

– Det kändes viktigt att dokumentera våra moderna bönders vardag, men också väderkvarnarnas, oxarnas, hästarnas, traktorernas, bruna bönans och sockerbrukets historia och mycket annat, säger Sven.

”Ölands bönder är ryggraden i skördefesten”
Sven Ekberg, producent

Det bjuds även på lokal musik i filmen ”Öland och bönderna” med bandet Fyye från Fööe. Sven Ekberg har tidigare producerat de uppmärksammade dokumentärerna om Ölands sjöfart, fiske och turism.

Under skördefestveckan visas filmen på Centrumbion i Löttorp fredagen den 29 september, Bioaulan, Mörbylånga, lördagen den 30 september och åter på Folkan i Borgholm, också lördagen den 30 september.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons