Annons

Film: Skyfallet lamslog trafiken – 69 millimeter på kort tid: ”Bildades insjöar”

Onsdagens rejäla skyfall överraskade trafikanterna och campare totalt. Enligt vittnen kom det så mycket regn på kort tid att bildades små insjöar.
Mellersta Öland • Publicerad 29 juli 2021 • Uppdaterad 30 juli 2021
Jerry Eringsjö och Rebecka Milling fick sin gång helt översvämmad under skyfallet, vilket var till stor glädje för barnen Ebbe, 4 år, och Tuva, 6 år.
Jerry Eringsjö och Rebecka Milling fick sin gång helt översvämmad under skyfallet, vilket var till stor glädje för barnen Ebbe, 4 år, och Tuva, 6 år.Foto: Jerry Eringsjö
Plötsligt öppnade sig himlen och regnet bara öste ner. Efteråt kändes Ekerum Camping som en insjö, berättar Robin Åkesson.
Plötsligt öppnade sig himlen och regnet bara öste ner. Efteråt kändes Ekerum Camping som en insjö, berättar Robin Åkesson.Foto: Robin Åkesson

I tisdags drabbades Köpingsvik av ett åskoväder som gav 50 millimeter regn på ungefär en timme. I onsdags eftermiddag drog ett nytt åskoväder in över Köpingsvik som sedan fortsatte vidare över norra Öland.

Flera läsare vittnar om kraftig åska och ett rejält skyfall. Ölandsbladets reporter Andreas Yngvesson, som har semester, var på väg hem från Böda Sand när skyfallet överraskade trafikanterna totalt.

Annons

– Det började strax söder om Löttorp och det var riktigt rejält. Det var så tunga droppar så det kändes som om det haglade, det bara small i rutan, berättar han och fortsätter:

– Det var som att bilar överallt letade upp närmaste parkeringsficka och stannade för att de inte vågade köra vidare. Vi som inte hittade någon parkeringsficka fick krypköra fram för sikten var stundtals väldigt liten.

Återigen var det väldigt lokal variation på mängden regn som kom. I Köpingsvik rapporterar läsare att det kom mellan 25 och 30 millimeter.

Lars Carlsson, som bor i Haglunda, har en elektronisk regnmätare och den uppmätte 69 millimeter under en och en halv timma. När det var som värst var det 45 sekunder mellan millimeterna.

– Jag har bott här sedan 1991 och har aldrig varit med om att det har kommit så mycket regn på kort tid. Det bara vräkte ner och det bildades snabbt små sjöar runt omkring, säger han och fortsätter:

– Det är nog tyvärr en del här runt omkring som kommer få pumpa vatten från sina källare.

Anneli Attergrim var på väg hem till sin sommarstuga i Haglunda när skyfallet inträffade.

– Det var helt sjukt. Vi var på väg hem när skyfallet kom och vi fick köra jättesakta för vi såg inte alls mycket. När vi kom hem fick vi sitta kvar i bilen i 20 eller 30 minuter eftersom det inte gick att gå ut. Efteråt var trädgården som en swimmingpool.

– Det var en upplevelse. Det har vi aldrig varit med om på Öland förut.

Jerry Eringsjö och hans familj hade precis kommit hem till Haglunda, från en utflykt i Eketorps Borg, när himlen öppnade sig.

Annons

– Vi höll på och packa ur bilen och barnen var kvar i bilen. Vi fick springa fram och tillbaka under skyfallet och blev snabbt dyblöta. Vår grusgång blev översvämmad, berättar han.

Robin Åkesson, från Södra Kvinneby, campar just nu på Ekerums camping och drabbades också av skyfallet.

– Det kom från ingenstans och bara öste ner. Vi skulle grilla men fick slänga oss in i husvagnen för att ta skydd. Vi hörde knappt varandra inne i husvagnen på grund av regnet som slog mot taket.

– Efteråt stod det vatten precis överallt, det var som en liten insjö. Det var många tältare som fick det rejält blött.

Hur länge höll det på?

– Det var inte alls länge, kanske tio eller femton minuter.

Se film från skyfallet här nedan:

Här saknas innehåll

Anneli Attegrim fick sitta kvar i bilen under skyfallet, de var på väg hem när himlen öppnade sig.
Anneli Attegrim fick sitta kvar i bilen under skyfallet, de var på väg hem när himlen öppnade sig.

Anneli Attegrims bild som är tagen under skyfallet.
Anneli Attegrims bild som är tagen under skyfallet.Foto: Anneli Attegrim
”Det bara vräkte ner och det bildades snabbt små sjöar runt omkring”
Lars Carlsson
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons