Annons

Film om Öland: Hittad i USA efter 60 år – ”Viktigt tidsdokument”

I början av 1960-talet skickades en film som skildrade livet på sydöstra Öland till en bror som sedan länge bott i USA. Där blev rullarna liggandes tills de återupptäcktes 2020. Fyndet är ett fascinerande tidsdokument som osar nostalgi.
Södra Öland • Publicerad 24 februari 2021 • Uppdaterad 29 december 2023
Bilden är från 1930-talet, Carl och Hildur Carlsson sitter i mitten vid bordet.
Bilden är från 1930-talet, Carl och Hildur Carlsson sitter i mitten vid bordet.Foto: Privat

Här saknas innehåll

Från 1955 och framåt filmade Artur Jarmer sin familj på sydöstra Öland. Tanken var att han skulle visa sin bror John, som sedan länge bodde i USA, hur det var och såg ut där hemma. Filmen kretsar kring deras far Carl Carlsson och deras stora familj. Carl Carlsson fick fem barn med sin första fru Ida som gick bort 1917. Han gifte sedan om sig med Hildur och fick ytterligare fyra barn. I filmen skildras livet på sydöstra Öland, syskonen med familjer visar bland annat upp sina gårdar, djur och maskiner.

Artur Jarmers son Mats Jarmer gjorde en digital version av filmen redan 2005. Han redigerade ihop de olika filmklippen och visade den på en kusinträff i Stenåsa och fick mycket positiva reaktioner.

Annons

– Min pappa Artur filmade från mitten av 1950-talet och han tyckte det var roligt att göra en film till John och visa hur hans familj hade det hemma på Öland, säger Mats Jarmer.

Men detta var inte allt. I juni förra året fick han ett brev från en kusin i USA med åtta millimeters smalfilm. Kusinen hade hittat dem och de hade ingen projektor att se filmen med. De visade sig innehålla fler filmsekvenser med familjen Carlsson som ingen tidigare har sett.

– Det var jättekul och jag kände wow vad roligt att se. Jag blir rörd när jag ser filmen, det är fint att se hur de går i armkrok och har tagit på sig sina finaste kläder.

Här saknas innehåll

Mats Jarmer klippte ihop det nya materialet med den tidigare filmen. Sedan lade han ut filmen på Youtube och den har sedan dess fått spridning utanför släkten. Den delades bland annat i Facebook-gruppen ”Öland genom tiderna”, där den fick mycket fina reaktioner från gruppmedlemmarna. Här är några:

”Filmat med så mycket kärlek så man blir helt tårögd”, ”Vilken vacker film, så fint klippt och med musiken till. Rörande”., ”Så underbart att få se dessa goa ölänningar och livet på ön den tiden”.

– Det är många som tycker det är betydelsefullt och roligt att få se bilder på sina äldre släktingar. Det är mycket fokus på människorna i filmen men det är också ett viktigt tidsdokument eftersom man ser hur det såg ut på den tiden och hur det var.

Som en fortsättning på filmarbetet satte han sig ner och skrev ner skrift om familjen.

– Det är ingen avancerad släktforskning utan det handlar om en enkel släktbeskrivning och närhistoria. Jag bad mina släktingar att beskriva Carls barn i text.

Filmrullarna som återupptäcktes i USA och skickades till Mats Jarmer visade sig innehålla material ingen tidigare hade sett.
Filmrullarna som återupptäcktes i USA och skickades till Mats Jarmer visade sig innehålla material ingen tidigare hade sett.Foto: Privat
Mats Jarmer.
Mats Jarmer.Foto: Mats Jarmer
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons