Annons

Film: Gör din egen julkrans – steg för steg

En välkomnande dörrkrans sprider julkänslor redan på farstukvisten. Ölandsbladets reporter besökte Flora Blomsterhandel i Borgholm för att ta emot tips på hur man med enkla knep skapar en egen krans.
Borgholm • Publicerad 4 december 2022 • Uppdaterad 5 december 2022
Sabina Ducanocic' visar en av alla kransar hon gjort.
Sabina Ducanocic' visar en av alla kransar hon gjort.Foto: Maria Brynielsson

Här saknas innehåll

I butiken är det full fart denna årstid. Att skapa en vacker krans går rätt så fort när allt som ska användas är förberett och framtaget.

– Vi gör nog minst ett 50-tal dörrkransar så det blir ju en del, säger Willy Karlsson med ett leende.

Här saknas innehåll

Annons

Vid bordet intill står hans kollega och binder vackra julkransar. De flesta kommer hänga på ytterdörrar framöver, men det går även att använda kransar till annat.

Med en kransstomme, växter, sekatör, spoltråd och eventuellt pynt kan man skapa en vacker krans.
Med en kransstomme, växter, sekatör, spoltråd och eventuellt pynt kan man skapa en vacker krans.Foto: Maria Brynielsson

– Det är jättefint att ha som bordsdekoration eller om man vill kan man lätt skapa en ljusstake, säger Sabina Ducanovic´ och visar en dörrkrans hon precis är klar med.

På bordet ses halmkransar, gröna växter, sekatör, spoltråd och lite pynt.

– Det är inte alla växter som håller så bra. Nu använder vi oss av granris, mjuken, hönsben och buxbom. Jag tycker att det är fint när man blandar olika sorters grönt men självklart så kan man bara använda en växt om man vill, säger Sabina.

Bind kransen rätt så hårt. Växterna krymper nämligen när de torkar.
Bind kransen rätt så hårt. Växterna krymper nämligen när de torkar.Foto: Maria Brynielsson
”Jag tycker att det är fint när man blandar olika sorters grönt men självklart så kan man bara använda en växt om man vill”
Sabina Ducanovic´

När materialet har torkat så kan det dra ihop sig, därför är det viktigt att man lindar kransen hårt.

Hon visar steg för steg hur man går tillväga och berättar att en viktig sak att tänka på är att inte använda för långa grenar, för då blir det ett sämre resultat. Ingen dörrkrans är den andra lik utan det går att variera, allt efter tycke och smak.

När kransen är klar är det dags att pynta den. Med vackra band kan man lätt knyta en rosett.
När kransen är klar är det dags att pynta den. Med vackra band kan man lätt knyta en rosett.Foto: Maria Brynielsson

– En del vill ha ljusslinga i och det kan vara jättefint denna årstid när det blir mörkt så tidigt, säger Willy Karlsson.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser när det gäller dekorationen.

Sabina Ducanovic´på Flora blomsterhandel har gjort om en dörrkrans till en bordskrans genom att sätta i fyra ljushållare.
Sabina Ducanovic´på Flora blomsterhandel har gjort om en dörrkrans till en bordskrans genom att sätta i fyra ljushållare.Foto: Maria Brynielsson

Pynta med det du själv tycker om. Torkade apelsinskal, kottar eller pärlor är fint, likaså ett rött band.

På olandsbladet.se finns ett filmklipp om hur man går tillväga för att binda en vacker dörrkrans.

Jultidningen

Bind en dörrkrans steg för steg

Du behöver:

En kransstomme, ex halmkrans

Växter (till exempel granris, mjuken, hönsben, buxbom)

Sekatör

Spoltråd

Pynt efter tyckte och smak

Steg 1

Klipp ner det gröna materialet i lagom stora bitar, ej för stora för då är det svårt att få en jämn och tät krans.

Steg 2

Fäst spoltråden genom att sticka i änden av tråden i stommen och linda ett par varv.

Steg 3

Gör små buketter av det gröna. Tänk på att blanda och ta någon kvist av varje sort i buketten om du använder dig av flera sorters grönt. Linda fast det runt stommen, jobba dig runt från kant till kant. Tänk på att växterna krymper när det torkar så bind kransen ganska hårt.

Steg 4

Fortsätt med att fästa buketter runt stommen. När du lägger nästa rad med det gröna så är det viktigt att du lägger det över tråden som fäster tidigare buketter. Titta gärna på kransen i olika vinklar under tiden du binder så att inte stommen lyser igenom. Skulle du ha missat någonstans går det att fylla i efterhand med en liten ståltråd som du viker dubbelt.

Steg 5

Nu börjar du närma dig slutet och för att få det snyggt så lyfter du upp det du lindade allra först och placerar den sista bukettraden där under. Då döljs den sista bukettens ståltråd och du slipper skarv.

Steg 6

Fäst tråden. När du fäster tråden kan du passa på att göra en liten ögla som du kan hänga upp kransen med. Stick in en lite grövre ståltråd på baksidan av kransen och snurra fast tråden du bundit fast det gröna med. Klipp av och vik tillbaka den grövre ståltråden in i stommen. Spara en liten ögla.

Steg 7

Dax att pynta din krans! Du kan använda naturmaterial, kottar, kanelstänger, torkade apelsinskivor, rosetter av vackra band. Detta fäster du enkelt med en bit ståltråd. Det är också fint att sätta i en ljusslinga som lyser upp i vintermörkret.

Tips! Du kan göra om din dörrkrans till en bordskrans genom att enkelt sätta i ljushållare. Jättefint till julbordet!

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons