Annons

Fårets dag tågar åter in på Borgholms slott under tre dagar

Konst- och mathantverkare fyller upp slottets salar och borggårdar med sina unika produkter. Arrangörerna utlovar det bästa utbudet med allt från kläder, kuddar, skinn, tovade kreationer till marmelader, surdegsbröd, korvar och hantverksost från komjölk under skördefesten.
Borgholm • Publicerad 28 september 2022 • Uppdaterad 29 september 2022
Fårets dagar på Borgholms slott pågår 30 september–2 oktober.
Fårets dagar på Borgholms slott pågår 30 september–2 oktober.Foto: Maria Brynielsson

Nyhet bland maten är Rugstorps Lantgård med mat skapad på gården och Stenugnsbageriet Olof i Borgholm som på plats säljer sitt surdegsbröd och under helgen även levererar bullar till Slottscaféet. Slottets portar öppnas varje morgon efter en öppningsceremoni med knektar, bumlor och musik.

Knektlägret med Calmar Renässansgilles uppklädda medlemmar för besökarna tillbaka i tiden då slottet var bebott. I lägret lagas det mat, det handarbetas, någon stackare hamnar säkert i skamstocken och går det riktigt illa så finns fältskären på plats och kan rycka in (ja i alla fall i teorin) och berätta om vård och kirurgi på 1500-talet.

Fårets dag lockar tusentals besökare årligen.
Fårets dag lockar tusentals besökare årligen.Foto: Maria Brynielsson
Annons

Två gånger om dagen är det modevisning med kläder från slottets utställare och en historisk klädvisning med det bästa från Renässansens tid. Under fredagen och söndagen bjuds besökarna på provsmakning av tackakött, ett unikt kött som lovordas av gourmékockar runtom i världen.

– Fårets dag är en hyllning till det svenska fåret och alla ”ben” som fåret har, kött, ull, skinn och landskapsvård. Vi får heller inte underskatta den påfyllnad av energi och glädje som djuren, och vistelse i den av djuren betade naturen, ger oss människor, säger Helén Reinholdsson.

””Fårets dag är en hyllning till det svenska fåret och alla ”ben” som fåret har, kött, ull, skinn och landskapsvård.””
Helén Reinholdsson

Stefan Eriksson, från Exceptionell är råvaruansvarig för tävlingen ”Årets kock”. Han är den som står för provsmakning under fredagen och söndagen och han håller dessutom i föreläsning i ämnet samma dagar.

Nytt för i år är att det skapats en föreläsningssal i Västra Tornet och förutom Exceptionell råvara kommer Ateljé Guldtackan och Kalmar Läns Hemslöjd bland annat berätta om hur man sköter sitt ylleplagg eller fårskinn på allra bästa sätt.

Några andra programpunkter under Fårets Dag är fårvallning på Bastionen med utsikt över Borgholms ”stad” samt fårklippning på borggården. Under stora tältets tak finns flera olika fårraser representerade och med jämna mellanrum kommer besökarna även få höra mer om de olika fåren och de olika egenskaper de besitter. Ullverkstaden i Drabantsalen visar och ger besökarna chans att prova på tovning av fårull, här står även spinnrocken där nyklippt ull omvandlas till garn.

Det finns flera matserveringar. Caféet i ”Hall of Fame” serverar hembakade kakor och smörgåsar. Fåravelsföreningen grillar korv från Ölandschark (Rosas Handel), Rugstorps Lantgård grillar fårburgare, gotlänningarna Mallgårds serverar kebab och souvas. I Knektlägret serveras vikingatallrik och medeltida pizza.

– Självklart passar du på att smaka den exklusiva milda goda fårmjölksglassen från Bergslagen som gör välkommet återbesök, bästa avslutet på Fårets tre dagar 2022, säger Helén Reinholdsson,

Södra Kalmar läns Fåravelsförening startade upp Fårets dagar redan 1985 och fram till 1997 stod medlemmarnas egna gårdar som värdar för dessa hyllningsdagar för det svenska fåret.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons