Annons

Fårets Dag erbjuder aktiviteter för alla åldrar

Spinna, tova, väva, karda, broderi, uppvisningar med fårvallning, fårklippning, olika fårraser, föreläsningar, utställningar, guidad historisk tur och hantverkare med det finaste du kan hitta med koppling till fåret, det är fårets tre dagar!
Borgholm • Publicerad 25 september 2023 • Uppdaterad 26 september 2023
Södra Kalmar läns Fåravelsförening har arrangerat Fårets Dagar sedan 1985 och flera på plats har varit med ända från start.
Södra Kalmar läns Fåravelsförening har arrangerat Fårets Dagar sedan 1985 och flera på plats har varit med ända från start.Foto: Privat

Sedan Ölands Skördefest startade 1997 har får intagit Borgholms Slott denna helg, samtidigt som Öland fylls av besökare från när och fjärran. Får, konst- och mathantverkare fyller slottets salar och borggårdar. Calmar Renässansgille finns fint uppklädda på plats med sitt 1500-talsläger och historiska marknad med aktiviteter för barnen. Fårets Dag är en hyllning till svenska lamm, får och getter som inte bara ger kött och ull utan även vårt öppna landskap med sin rika biologiska mångfald.

Viktoriaskolan i Borgholm startade höstterminen med ett tovningsprojekt, sponsrat av Ullcentrum på Öland. Resultatet kommer visas i västra tornet, där det även går att lyssna på årets föreläsningar.

Renässansgillet är på plats.
Renässansgillet är på plats.Foto: Privat
Annons

– Ullen ger oss en miljövänlig råvara som inte behöver odlas, som till exempel bomull och lin, utan nästan ”bara finns”. Två gånger om året klipps fåret för att få den bästa ullkvaliteten att använda sig av vid tillverkning av bland annat garn och vid produktion av tyger, säger Helén Reinholdsson, samordnare för Fårets Dag.

CC-Wool håller föredrag vid två tillfällen om hur fårull kan tas tillvara och om att även ull som inte passar för tillverkning av produkter kan användas. På lördagen kommer Lena Wirblad prata om hur hon använder fårens ull i sin odling av mat. ”Öka din matsäkerhet och minska din klimatpåverkan”. Alla tre dagar ges tillfälle att smaka glass tillverkad av fårmjölk.

Södra Kalmar läns Fåravelsförening har arrangerat Fårets Dagar sedan 1985 och flera på plats har varit med ända från start. År 1997 fick man en förfrågan om att flytta det som då var ett sommararrangemang till hösten och in på Borgholms Slott under Ölands allra första skördefest. Tema ”skörd” kan inte passa bättre för Fårets Dagar som med hela sitt upplägg visar skörden från fåren.

– Hit kommer utställare från närområdet men också från andra delar av Sverige med de finaste kvalitetsprodukter du kan hitta med koppling till får. Flera av föreningens medlemmar har sina egna gårdar öppna under denna helg men vi har varit tillräckligt många medlemmar för att klara av att leverera en upplevelse utöver det vanliga för både oss själva och besökare i snart 40 år och det är vi glada för, säger Helén.

”Hit kommer utställare från närområdet men också från andra delar av Sverige med de finaste kvalitetsprodukter du kan hitta med koppling till får.”
Helén Reinholdsson, samordnare för Fårets Dag

Årets utställning ”Rockhistoria på Borgholms Slott 50 år som musikarena”, visas i källarvalvet under Drabantsalen. Mellan hantverkarnas produkter inomhus syns även utställningen ”Slottets uppgång och fall”. Slottet erbjuder även ”Djurbingo” för barnen och guidad historisk tur.

Ett litet bonustips: Missa inte att ta de stora trappstegen av sten upp till nästa våning med bästa utsikt mot himlen och alla väderstreck. Då har du verkligen sett så mycket av Öland som möjligt under Ölands Skördefest!

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons