Annons

Får, bin, natur och kultur på Mittlandsgården

Med fåren för Magnus och Caroline Landtmanson vidare en 1000-årig tradition av bete i artrika hässlen i Törnbotten och Hönstorps utmarker. Mittlandsgården utanför Algutsrum är en avstyckad del av Magnus föräldragård.
Algutsrum • Publicerad 7 maj 2024
Caroline Kindblom Landtmanson driver Mittlandsgården tillsammans med sin man Magnus.
Caroline Kindblom Landtmanson driver Mittlandsgården tillsammans med sin man Magnus.Foto: Foto:Joanna Kohnen

På gårdens odlingar samsas gamla kultursorter av grönsaker och moderna som tomater och sötpotatis. I skogen och på ängar i Algutsrum, Törnbotten och Hönstorp har de sina bigårdar. Här ger blommor och bin smak till honungen på ett naturligt sätt. I gårdsbutiken kan besökaren smaka på den biologiska mångfalden i Mittlandet i deras nyslungade honung.

Nu förverkligas Magnus och Caroline Landtmansons dröm med att skapa en mötesplats med gårdsbutik och ateljé/kurslokal. Förra våren blev bygglovet klart och sedan dess har de uppfört en byggnad för butiken, solcellsanläggning och låtit gräva en mångfaldsdamm för uppsamlande av regnvatten. I maj ska butiken vara färdig och invigningen blir den 9 maj.

I Mångfaldsdammen samlas regnvatten.
I Mångfaldsdammen samlas regnvatten.Foto: Caroline Kindblom Landtmanson
Annons

För elfte gången är Mittlandsgården med på Öland Spirar.

– Möjligheten att träffa lamm och följa med på fårsafari har för många sommarölänningar blivit en start på sommarsäsongen på Öland, säger Caroline.

Hon berättar att det är många som uppskattar möjligheten med Ölands Spirar att åka direkt till gården för att köpa fårskinn, hantverk och mat som är producerad på Öland.

– Som tidigare år bjuder vi in vänner och företag som delar vårt engagemang för en hållbar framtid. I år kan du till exempel se biokol tillverkas, mobila sågen sågar stockar på plats, prata om droppbevattning med Waterboys. Vi har också bjudit hit Metal by Me som gör konst av skrot, Mittlandsfotografen Roland Gottfridsson och fjärilsfantasten Mats Lindeborg som ställer ut sina akvareller. Och blir du hungrig finns Garden Tacos på plats med sin vagn där du kan köpa wraps på lokala råvaror från Öland och kokkaffe över öppen eld, säger Caroline.

Fårsafari passar både barn och vuxna.
Fårsafari passar både barn och vuxna.Foto: Caroline Kindblom Landtmanson

Det är i år 94 år sedan Magnus farfar, Sigurd Johansson, sålde sin järnhandel i Algutsrum och blev lantbrukare i Törnbotten. Det är drygt 120 år sedan Carolines mormorsmor, Emma Kindblom, startade en delikatessbutik i Hötorgshallen i Stockholm. I den nya gårdsbutiken möts ägarnas olika bakgrunder och nu ser de extra mycket fram emot att välkomna besökare till sitt ”Home of Wellbeing”.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons