Annons

Fånga tillfället

Vi har våra rutiner och för det mesta mår vi bra av det. Vi mår bra av att veta vad som skall göras idag, imorgon och nästa dag. Vi kan planera i lugn och ro och veta på ett ungefär när vi skall vara klara med det som vi har att göra.
Publicerad 5 november 2022
Ett oväntat möte ute i markerna – vem är det där? vad är det som händer?
Ett oväntat möte ute i markerna – vem är det där? vad är det som händer?Foto: Daniel Widell

Men ibland kan det bli för mycket rutin, för mycket inrutade dagar, för många spontana tillfällen som försvinner utan att de upptäcks. Dagar och stunder då vi glömmer att ha våra ögon och öron inställda på det oväntade.

När vi har för bråttom och när vi har bestämt för mycket i förväg är det svårt att få plats med det spontana. Men ibland kan vi må bra av att ha plats för det som bara händer.

”Poesi och visor är inte saker man hittar, utan det är saker som hittar en, och det enda man kan göra är att gå där de kan få tag på en.”
Nalle Puh (A A Milne, författare)
Annons

Det är när vi ger plats för mer än det inrutade som vi också får tid att att samtala om stort och smått. Att ställa frågor om det som händer runt omkring oss – är det verkligen sant? Är det verkligen så här det är? Ett samtal blir ett tillfälle att få lära sig sådant som vi inte visste – möten blir en källa till kunskap.

Men – när de tillfällen som kommer i vår väg inte är så lätta att förstå och känna igen, då behöver vi vara lite extra vaksamma. Precis som korna som helt plötsligt fick sällskap av en räv på andra sidan muren. Ett oväntat möte både för korna, räven och fotografen.

Det är då vi ska komma ihåg att ställa de värdefulla frågorna: Vem? Vad? Var? Varför?

Vi mår bra av rutiner men det inrutade livet behöver då och då sina spontana ögonblick då vi får fånga tillfället. Det mår vi också bra av så länge vi är uppmärksamma och ställer de nödvändiga frågorna.

Om Ögon

Men sade jag således detta:

De vackraste ögon jag vet

är barnets ögon som ser en stor

och jublande hemlighet

det minsta alldagliga ting:

en stjärna, ett blad, ett bi

och en solstråles lek i en vattenpuss

— som man inte får plaska i!

Men sade jag således detta

då tänkte jag inte på de

gamla och stillsamma ögon

som dävnats i årens ve.

Ty då — när de snuddas av glädje

och skimra en stund och le,

då märkte jag nog att det finns

inga vackrare ögon att se.

Nils Ferlin (ur En gammal cylinderhatt 1962)

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons