Annons

Fågelungar misstänkts ha rövats bort av människor

Ett ängshöksbo på södra Öland tros ha blivit rövat av människor. Två bilar syntes på platsen, och strax därefter var fågelungarna borta.
Öland • Publicerad 12 augusti 2022
Anders Åberg tog i år över som samordnare för Projekt: Ängshök efter Gösta Friberg, som 2013 startade projektet.
Anders Åberg tog i år över som samordnare för Projekt: Ängshök efter Gösta Friberg, som 2013 startade projektet.Foto: Joacim Andersson

Ängshöken häckar ofta i åkermark vid skördetid, vilket gör skördetröskan till ett stort hot för boet och fågelungarna. Länsstyrelsen tillsammans med ideella krafter arbetar intensivt för att lokalisera och skydda bona. Det görs genom att hägna in ett mindre område runt boet.

Det finns idag någonstans mellan 30 och 40 ängshökar i Sverige, och deras ägg kläcks i slutet av juni.

Annons

Ett av årets inhägnade häckningsplatser finns i Alby. Men under första veckan i juli, en och en halv vecka efter kläckning, syntes två okända bilar framme vid boet.

– Det var en kille som rapporterade det till oss. Han trodde att det var vi som var där och ringmärkte. För det gör vi också i de här bona. Men vi hade inte varit där, och hade inte ens börjat med ringmärkningen ännu, säger Anders Åberg, samordnare för Projekt: Ängshök.

Hannen i boet har sedan tidigare en sändare på sig, där de kan följa höken och dess GPS koordinater. Strax efter att bilarna uppmärksammats på platsen flög hannen iväg och återkom aldrig till platsen. När Projekt: Ängshök kom till platsen kunde man även se däckspår efter fordonen.

– Det finns en marknad för folk som har privata zoo och håller det liksom sällsynta fåglar i bur. Och alla tycker att det är häftigt att hålla rovfåglar i bur. Och ängshöken, speciellt hannarna, är otroligt vackra.

– Då tar de fåglarna medan de är små. Kycklingar som inte kan flyga är lätthanterliga och enkla att smuggla.

Är ni helt säkra på att det är människor som tagit ungarna?

– Nej det är vi inte. Men allting tyder på det. Två för oss helt okända bilar har varit där och fåglarna gav upp precis efteråt. Vi känner alla som har anledning att vara där och jag har pratat med bonden och bönderna omkring har inte heller någon aning om det. Så visst, det finns ingen säkerhet i det hela, det skulle kunna ha varit någon som bara varit nyfiken men jag tror inte det.

Händelsen är polisanmäld.

En ängshökshona på väg ned i ett bo i en vall där bland annat Anders varit och satt elstängsel.
En ängshökshona på väg ned i ett bo i en vall där bland annat Anders varit och satt elstängsel.Foto: Anders Åberg
”Det finns en marknad för folk som har privata zoo och håller det liksom sällsynta fåglar i bur”
Anders Åberg
Ängshöken lägger oftast sina ägg  i grupper av fyra-fem och ruvas av honan i en knapp månad. Fem veckor senare är hökungarna flygfärdiga.
Ängshöken lägger oftast sina ägg i grupper av fyra-fem och ruvas av honan i en knapp månad. Fem veckor senare är hökungarna flygfärdiga.Foto: Staffan Rodebrand

När vallen är slagen blir bona väldigt synliga. Det blir som en stor grästuss mitt ute på åkern när allt annat omkring är slaget.

Tidigare har man varit restriktiva med att tala om vart bona finns, men framöver funderar man på att byta taktik.

Annons

– Nästa år kommer vi nog göra precis tvärt om. Vi låter alla platser vara kända så att allas ögon är på och spanar. Någonstans måste man hålla det hemligt, men när det väl börjar bli känt får man tänka om.

Anders tror dock inte att det här kommer att vara ett större hot framöver.

– Det är ett bo som blivit rövat, och det är ju jättetråkigt. Det ska inte ske. Men jag tror inte att det är ett jättehot.

Vad ska man som vanlig medborgare göra om man ser något som ser lite skumt ut?

– Om man ser någon vid ett bo, även om det skulle vara jag, så får man gärna gå fram och fråga vad personen gör. Eller ta registreringsnumret. Alla vill ju inte konfrontera människor.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons