Annons

Extremt allvarligt läge för vården – Vädjar till alla: ”Snälla...”

Vården har aldrig upplevt något liknande. Situationen är extremt ansträngd och nu vädjar man till alla att hjälpas åt för att minska smittspridningen. ”Snälla, håll ut lite till...”
Öland • Publicerad 22 april 2021
På länets sjukhus är situationen mer pressad än någonsin. Bilden är från ett annat sammanhang.
På länets sjukhus är situationen mer pressad än någonsin. Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: Anton Hedberg

På länets sjukhus är situationen mer pressad än någonsin. Senaste helgen tvingades Region Kalmar län för första gången be en annan region ta emot en patient för intensivvård, i tisdags öppnades en covidavdelning på Oskarshamns sjukhus och det går inte att utesluta att intensivvårdsplatserna kan behöva utökas.

– Sjukvården i landet är extremt ansträngd och det är väldigt högt tryck. De tillgängliga intensivvårdsplatserna är bland de lägsta sedan pandemin bröt ut för ett drygt år sedan. Och fortfarande ser vi ingen ljusning. Det är viktigt att alla nu hjälps åt så att vi kan vända utvecklingen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Annons

– Jag har jobbat inom sjukvården i 30 år och jag har aldrig upplevt en situation som är i närheten av detta. Med månader av hög belastning så har vi aldrig varit i närheten av det som läget är just nu.

Han vädjar till alla att följa rekommendationerna.

– Vi är fortfarande i uppförsbacken men krönet är där borta någonstans. Vaccineringen är igång och snälla håll ut lite till. Om du bara blir tveksam inför en situation är det ett tecken på att låta bli.

Han ber också alla att respektera att vården är väldigt restriktiva med sjukhusbesök från anhöriga.

– Det är viktigt och man ska inte behöva bli smittad på ett sjukhus, det vill vi förhindra så mycket det bara går. Det gör vi genom att så få människor som möjligt vistas här.

Trots den ansträngda situationen måste kapaciteten skalas upp för att möta vårdbehovet. Det jobbas frenetiskt för att lyckas med det.

– Det är redan ett väldigt ansträngt läge och det krävs stora åtgärder för att lyckas. Det handlar bland annat om att hitta mer personal. Det gör ont i mig att säga detta men det handlar också om att de som redan jobbar allra hårdast och har gjort det under lång tid kommer att tvingas jobba ännu mer.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons