Experten tipsar: Så gör du egen sill till jul – ”Den är ett måste”
Det är högt tryck hos Nisses Fisk inför jul där de steker över hundra kilo strömming, röker ett stort antal laxar och själva göra mellan fem och sex olika sillinläggningar.
– Många är klassiker som vi gör varje jul men vi försöker alltid göra något nytt för de som är nyfikna på något lite annorlunda, säger Tobias Lundberg som driver rökeriet med brodern Mattias Lundberg.
Ölandsbladet bad Tobias dela med sig av några sillinläggningar som läsarna kan göra själva. Han valde att fokusera på ett grundrecept och fyra inläggningar.
– Det får inte bli för många sillinläggningar, man vill kunna smaka på alla och gärna ta igen om det var någon som var extra god. Det är bättre att satsa på några stycken och se till att göra dem riktigt bra. Less is more, även när det gäller julbord.
Tobias använder uteslutande saltsillfiléer i sina recept, femminuters-sill går helt bort.
– Den är lös, vattnig och mosig med insaltad sill kan du styra konsistensen och även hur salta de ska vara.
Är recepten svåra?
– Nej, det behövs bara framförhållning. Det är inget man ska göra dagarna innan jul utan minst en vecka innan men gärna längre än så. Det är det som är fördelen med julen, mycket av maten går att göra långt i förväg.
Han presenterar en löksill, en vitlök- och örtsill, en apelsin- och rosmarinsill och en äpple- och löksill.
– Löksillen är en riktig klassiker, den är ett måste. Vitlök- och örtsillen är fräsch och det är skönt med tanke på att den övriga julmaten är ganska tung.
– Apelsin- och rosmarinsillen innehåller klassiska julkryddor. Precis innan man serverar den är det gott att tillsätta lite cointreau, då får den en extra skjuts.
Äpple- och löksillen görs med matjessill.
– Köp en bra matjessill och skölj den i vatten och krydda om den. Den blir smakrik och passar även bra till midsommar.
”Oftast fungerar det med sprit”Tobias Lundberg
Tobias har även ett grundrecept för den som vill testa andra kryddsättningar. Ett tips är att använda sprit. Det går till viss del att utgå ifrån drinkrecept. Fläder och gin är exempelvis en kombination som är god med sill.
– Oftast fungerar det med sprit, det blir en liten extra skjuts då. Traditionella spritkryddor funkar bra med sill. Det är lite samma tänk som när man kryddar brännvin.
Bra att tänka på med sillinläggningar?
– Krydda ordentligt. Sillen ska smaka mycket.
Någon krydda som inte alls funkar?
– Jag smakade en sill med kanel för några år sedan. Det var ingen höjdare.
Vilken är din favoritsill?
– Det är senapssill, jag tog inte med den här för den är så vanlig. Jag vill ha den riktigt stark och använder tre olika sorters senap. En svensk, en fransk och en grovkornig fransk.
Varför tror du vi fortsätter hålla sillen högt under våra högtider?
– Traditioner blir mer och mer viktigt. Jag tror det ger trygghet och igenkänning vilket är viktigt för folk, särskilt i dessa oroliga tider.
Någon trend när det gäller fisk överlag på julbordet?
– För några år sedan var det en del som köpte mycket skaldjur till jul och en del gjorde middag med torskrygg. Men jag tror det har vänt och att vi allt mer går tillbaka till det vanliga och traditionella julbordet.
Grundrecept
Ättikslag:
Vatten 1,25L
Ättika 10% 5dl
Socker 1kg
Blanda alla ingredienser i en bunke och rör om. Upprepa detta tills sockret har löst sig.
Att lägga in sill:
Saltsillfilé 500g (ca 5 filéer)
Ättikslag 1,2L
Dag 1 (Vattna ur sillen)
Börja med att lägga sillen i en större bunke utan lagen. Skölj sillen i kallt vatten och låt stå i ca 10 minuter. Häll av vattnet och gör likadant 1 gång till. Tredje gången låter du sillen ligga kvar i vattnet. Ställ bunken i kylen i ca 12-14 timmar.
Dag 2
Tag fram sillen och ta upp en sillfilé och skär av en liten ände och smaka så att sillen är lagom salt, den ska vara rejält salt men ändå så att den går att äta. Är den för salt så byter du vattnet igen och låter den ligga i 1-2 timmar till. Skölj av sillen igen, häll av vattnet och se till att vattnet är borta. Lägg sillfiléerna i en form och häll på ättikslagen. Se till att det har kommit lag även mellan filéerna. Låt stå i minst 2 dygn men gärna fler.
Klassisk löksill
Inlagd sill 500g
Rödlök 1st (fint skivad)
Kryddpeppar 1msk (grovt krossad)
Skär upp sillen i bitar, ca 6st bitar per filé. Lägg i en form med löken och kryddpeppar, häll på av lagen och låt stå i minst 4 timmar men gärna mer.
Vitlök & örtsill
Majonnäs 150g
Crème fraiche 150g
Vitlök 2 klyftor
Dill (finhackad)
Dragon (finhackad)
Persilja (finhackad)
Salt 1tsk
Socker 1tsk
Svartpeppar 5 varv med kvarnen
Inlagd sill 500g
Blanda majonnäsen med crème fraiche, örterna, salt, socker och pepparn. Skala vitlöken och riv fin på ett rivjärn eller mosa med sidan av kniven och sen hacka fint. Smaka av.
Skär upp sillen i bitar, ca 6st bitar per filé. Se till så att så lite lag från sillen som möjligt kommer med och blanda med såsen och låt stå över natten, gärna längre.
Apelsin & rosmarinsill
Ättikslag 1,2L
Apelsin, ekologisk 1st
Rosmarin 4 kvistar
Stjärnanis 1st
Rödlök 1⁄2 (fint skivad)
Svartpeppar, hel 1msk
Urvattnad sillfilé 500g
Koka upp lagen tillsammans med alla ingredienser (utom själva sillen). Kyl ner. Här tar du alltså sill som är urvattnad (se receptet tidigare) men inte inlagd i ättikslag. Skär upp sillfiléerna i bitar, ca 6 bitar per filé. Lägg sillen i en form och häll på lagen. Se till att det har kommit lag även mellan filéerna. Låt stå i minst 2 dygn men gärna fler.
Äpple & löksill
Ättikslag 2dl
Lag från matjessillen 2dl
Rödlök 1st (skalad och skivad)
Purjolök 1/2st (tvättad och skivad)
Kryddpeppar 1msk (grovt krossad)
Lagerblad 2st
Äpple 1st (fint tärnat)
Kapris 0,5dl
Dill (finhackad)
Matjessill 400g (Av bra kvalitet!)
Här är en sill gjord på en färdig matjessill som vi skär upp och ”kryddar om”.
Börja med att ta upp matjessillen och skiva den i ca 6 bitar per filé. Spara lagen! Koka upp ättikslagen tillsammans med löken, äpple, lagerblad och kryddpeppar.
Ge lagen ett snabbt uppkok och kyl sedan ner igen. När lagen är kall så blandar du i lagen från matjessillen. Lägg den skivade sillen, kapris och hackad dill i en skål och blanda försiktigt med den nu kalla lagen. Låt stå och dra över natten.