Annons

Expert rasar mot stängningen av värdefulla stranden – ”Gör mig så arg”

Beachexperten Mårten Ekblad rankar Bjärbys badplats som en av Ölands bästa. Länsstyrelsens beslut gör honom både arg och frustrerad.
Bjärby • Publicerad 28 april 2021
Mårten Ekblad, som står bakom Instagramkontot Ölandsbeacher, ger stranden i Bjärby hösta betyg.
Mårten Ekblad, som står bakom Instagramkontot Ölandsbeacher, ger stranden i Bjärby hösta betyg.Foto: Per-Johan Wadin

Instagramkontot Ölandsbeacher betygsätter öländska stränder och Bjärby får högsta betyg. Här följer motiveringen: ”Den här beachen är From Here to Eternity - lustfylld och med en värld full av romantik. Här finns alltid en plats för bara er bland sanddynorna eller i den skyddande talldungen. Stora stenar att fotografera varandra på är en tjusig bonus. Man kan känna Burt Lancasters starka armar och höra Frank Sinatras revelj på den här beachen”.

Det är Mårten Ekblad som har startat kontot och han är arg för att länsstyrelsen har valt att stänga ner campingen, som han menar är avgörande för att den fina badplatsen ska finnas kvar.

Annons

– Stänger man campingen kommer det inte att finnas några ekonomiska incitament för att hålla stranden fin. Det kommer att funka i några år men sedan kommer det att ligga ruttnande och illaluktande tång över hela platsen.

– En strand på Öland blir inte fin av sig självt, det krävs att man tar hand om den och krattar upp tång och sjögräs. Det kostar både tid och pengar. Bjärby är oerhört värdefull för ölänningarna och turisterna.

Vad gör Bjärby så speciell som badplats?

– Öland måste ha en beach och camping som inte känns industriell. Jag älskar exempelvis Böda och Saxnäs men båda delarna behövs. Bjärby rekommenderar jag alltid till folk som undrar vart det går att fricampa. För där är det som att campa fritt men det är ändå en camping.

– Den har en frihetskänsla som ingen annan camping på Öland kan erbjuda. Det är en camping för fria själar. Det är såhär en camping såg ut innan de flesta blev resorter. Bjärby är en gemytlig plats som för tankarna till det ursprungliga turistandet. Det var till sådana här platser folk åkte till i början av förra seklet då de hade fått råd att köpa bil och hade fått semester. Campingar som Bjärby symboliserade frihet och jag förstår inte varför länsstyrelsen inte vill bevara det.

Han går inte med på argumentet att det är ömtålig natur som måste skyddas.

– Det finns ingen stor naturupplevelse på Öland som inte har formats i samklang med mänsklig aktivitet. Hela Stora Alvaret hade varit en snårskog om det inte hade varit för de betande korna. Många blommor finns här för att djur betar och bajsar på ängarna.

– Jag har svårt för folk som har en fäbless för det naturliga när de inte begriper sig på begreppet. Allt på Öland har skapats genom växelverkan mellan naturen och människorna som har verkat på platsen. Det gör mig så arg och trött att länsstyrelsen inte förstår det.

”Det gör mig så arg och trött att länsstyrelsen inte förstår det.”
Mårten Ekblad
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons