Annons

EU röstade om förslaget: Vill se höjd åldersgräns för A-traktorer

EU-parlamentet vill att A-traktorer ska få en högre åldersgräns och högre tillåten hastighet.
Öland • Publicerad 28 februari 2024
EU vill höja åldersgränsen för A-traktorer och höja hastigheten. Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: Roland Magnusson

Europaparlamentet har röstat för ett förslag om att åldersgränsen för att få köra A-traktorer ska höjas från 15 till 16 år, det skriver SVT.

Förslaget är en del av en större omarbetning av direktiven för körkortsregler i unionen. Förslaget innebär att ett B1 körkort med åldersgräns på 16 år, ska krävas för att få öra A-traktor eller EPA-traktor.

Annons

Det innebär även att A-traktorer i framtiden kommer få köra i 45 kilometer i timmen, istället för 30 kilometer i timmen som det är idag.

Nästa steg är att förslaget ska förhandlas med EU:s medlemsstater och det är i nuläget oklart när ett slutgiltigt beslut om ändringarna tas.

SVT skriver att flera svenska ledamöter har försökt få ändringar i förslaget och behålla åldersgränsen till 15 år men utan att lyckas.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons