Annons

EU gillar inte A-traktorer – Nästa år kan fordonen stoppas

EU-kommissionen är inte nöjda med hur A-traktorerna i Sverige används och kan komma att sätta stopp för fordonen.
Öland • Publicerad 4 november 2022
A-traktorerna riskeras att stoppas från att rulla på de svenska vägarna, och det redan nästa år.
A-traktorerna riskeras att stoppas från att rulla på de svenska vägarna, och det redan nästa år.

Som en följd av höjd olycksstatistik lade Transportstyrelsen här om dagen fram förslag till regelskärpningar för A-traktorer.

Krav på säkerhetsbälte, vinterdäck, prövotid för körkort med AM-behörighet och större fokus på risker i körkortsutbildningen fanns med på myndighetens lista.

Annons

Men trots det kan A-traktorerna komma att stoppas från att rulla på de svenska vägarna -och det redan nästa år, rapporterar Teknikens värld.

Enligt tidningen var EU-kommissionen redan i början av året i kontakt med den svenska regeringen angående A-traktorerna och krävde svar. Detta efter att branschorganisationen för mopedbilar kontaktat kommissionens fordonsgrupp och påpekat hur svenska myndigheter tillåter framförandet av A-traktorer med endast AM-körkort som krav.

EU-kommissionen menar att Sverige inte följer EU:s fordonslagar. I juli skulle dåvarande regering svarat, men lyckades skjuta fram svarstiden till efter valet. I oktober var det den nya regeringens ansvar att besvara frågorna.

Om EU-kommissionen inte köper Sveriges förklaring kan A-traktorerna bli ett fall för EU-domstolen. Vilket i sin tur innebär att en stämning skulle kunna beredas redan i början av 2023, detta enligt Teknikens värld.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons