Annons

Ett nygammalt fotoalbum som berättar om poetens vardags- och yrkesliv

Sommarens boknyhet för Anna Rydstedt-sällskapet är ett fotoalbum sammanställt av Lena Jönsson som sedan några år bor i poetens barndomshem i Ventlinge.
Ventlinge • Publicerad 14 juli 2023 • Uppdaterad 20 juli 2023
Efter många års arbete har Lena Jönsson, aktiv i Anna Rydstedt-sällskapet, sammanställt ett fotoalbum om och med poeten.
Efter många års arbete har Lena Jönsson, aktiv i Anna Rydstedt-sällskapet, sammanställt ett fotoalbum om och med poeten.Foto: Privat

När Lena Jönsson med maken Torbjörn Lodén flyttade till Ventlinge träffade de Anna Rydstedts man och även hennes syster Rut. Lena var nyfiken och frågade dem en hel del om livet med Anna. Lena fick då ta del av foton från Annas barndom och liv i Ventlinge. Det blev fröet till boken ”Anna Rydstedt – ett fotoalbum”.

Boken är formad som ett fotoalbum med en kort bildtext till varje foto, foton som tidigare har funnits i privata fotoalbum och som nu har fått nytt liv. Den följer ingen kronologisk ordning men det känns inte heller nödvändigt. Med på bilderna finns ofta den närmaste familjen, mamma Elin och systern Rut, men även författarkollegor och andra inom hennes yrkesområde.

En vardagsbild och en helgbild av Anna och hennes syster Rut. På den vänstra bilden står Anna till vänster och på den högra bilden sitter hon till höger.
En vardagsbild och en helgbild av Anna och hennes syster Rut. På den vänstra bilden står Anna till vänster och på den högra bilden sitter hon till höger.Foto: Privat
Annons

Vid några enstaka tillfällen kombineras bilderna med Annas egna ord, hämtade från hennes dikter.

Bilderna på Anna ger en mångsidig bild av henne. Hon ses som allvarlig och eftertänksam och ibland med en näst intill butter uppsyn. Men många bilder återger också en humoristisk, gladlynt och lycklig kvinna. Särskilt i sammanhang där är fotograferad med djur känns hon avslappnad, ofta är det då hemma i Ventlinge.

Merparten av bilderna i boken har tillhandahållits av Viktoria Bengtsdotter-Katz som är Anna Rydstedt-sällskapets ordförande och dessutom systerdotter till Anna. Flera andra både amatör- som yrkesfotografer har bidragit med sina bilder.

Boken som endast omfattar 68 sidor innehåller 105 bilder på Anna som liten fram till hennes sista år. En bild av ett människoliv.

Anna sköljer tvätt vid Maren i Ventlinge.
Anna sköljer tvätt vid Maren i Ventlinge.Foto: Privat
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons