Annons

Ett första steg

Längtan är människans arvedel, skriver Erik Axel Karlfeldt. Längtan efter något som inte finns just här. Inte just nu. Längtan efter något annat. På en annan plats. Därborta. Därovan.
Publicerad 28 oktober 2023
Ibland undrar man, var döljer sig andra sidan grinden om jag öppnar och går in. Först om jag öppnar grinden kan resan mot svaret börja.
Ibland undrar man, var döljer sig andra sidan grinden om jag öppnar och går in. Först om jag öppnar grinden kan resan mot svaret börja.Foto: Maggan Sigfridsson

Vi har det bra. Till och med oförskämt bra om vi jämför oss med väldigt många andra. Ändå säger vi ofta att det inte finns något som inte kan bli bättre. Vi kallar det ibland för längtan. Ibland för drivkraft. Två sidor av samma sak.

Längtan är en fråga. Svaret är en resa. En resa fram mot det som vi vill nå. En resa som måste börja med ett steg. Vågar vi inte, kan vi inte, vill vi inte så kommer vi inte närmare det som vi vill nå. Om vi låter grinden vara stängd. Vågar vi inte, kan vi inte, vill vi inte ta det där första steget blir vi fast i en dröm som inte kommer att gå i uppfyllelse.

”Även en tusenmilafärd börjar med ett steg.”
Lao-Tse, 500-talet f.Kr., daoismens grundare, filosof
Annons

Det finns så många längtansting vi inte kan göra något åt.

Men längtan efter fred och frihet kan vi göra något åt. Vi får börja i det lilla. Där är alltings begynnelse. När vi lever i samklang med varandra, när vi ser mer till det gemensamma än det som skiljer. Då skapar vi förutsättningar för fred och frid i det lilla och i det stora. Det får sprida sig som ringar på vattnet.

Längtan kan bli startplattan mot framtiden. Ett första steg. Någonstans finns det där som vi så innerligt längtar efter och som vi kan hitta om vi hjälps åt.

Och varje mänska ska leva i frihet

och inte längre vara rädd.

Och till en plog ska svärdet smidas,

mänskor ska ej läras strida.

L-Å Lundberg, efter Mika 4:3-4

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons