Annons

Ett år med Corona: Lisa Labbé om beräkningarna som blev fel för Öland

Ett år sedan första fallet av corona i Kalmar län. För Ölands del skapade turismen inte alls den smittspridning som befarades.
– Viruset är mindre aktivt på sommaren. Man tog inte hänsyn till det, säger Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Öland/Kalmar län. • Publicerad 10 mars 2021 • Uppdaterad 11 mars 2021
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.Foto: Region Kalmar län

Region Kalmar län summerade på onsdagen ett år med corona – den 10 mars 2020 kom det första fallet i länet.

– Det har varit ett annorlunda år. Mina tankar går framför allt till de som har någon närstående som gått bort, inledde Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin med under presskonferensen.

Annons

– Olika kommuner är olika drabbade, ibland är det slumpen och det är frustrerande att säga. Vi pratar om superspridartillfälle, får man in smittan vid fel tillfälle och sammanhang kan det ge stor smittspridning. Vi ser tydligt att smittan uppträder i kluster.

Vad tror du skillnaden mellan Mörbylånga och Borgholm beror på?

– Det kan ha att göra med närheten till Kalmar och att man pendlar mer i Mörbylånga kommun. Eller hur vård och omsorg organiseras. Det kan bero på så mycket och finns sällan en förklaring.

Den tidpunkt som Öland stod mest i fokus under pandemiåret var sommaren.

– Vi befarade det värsta med sommarens turism, ett scenario med kraftig belastning på sjukvården. Så blev det inte, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Med facit i hand var det ett smittfall i vardera öländsk kommun från vecka 28 till 40.

– Det som hände i somras tror jag var att viruset är mindre aktivt på sommaren och man hade inte med det lika tydligt i beräkningarna. Man tog inte hänsyn till det utan fokuserade på kontaktintensiteten och hur man reser, säger Lisa Labbé Sandelin.

– Träffar man fler människor så går smittan upp. Men det som hände på sommaren var att smittan av naturliga skäl gick ner.

Johan Rosenqvist:

Annons

– Det är så svårt att veta vad som händer. Det karakteriserar den här smittan, osäkerheten. Vi har överraskat av en sjukdom ingen kände till för drygt ett år sedan.

Något som även gör framtiden oviss:

– Det är det svåraste för oss, vi vet inte hur det kommer utvecklas. Vaccinationen bör förändra spelplanen men viruset kan bjuda på fler överraskningar.

Sommaren som gick gav lärdomar som skvallrar om hur livet med pandemin kan bli i framöver.

– I takt med att vi lär oss mer tror jag vi kommer ha årstidsvariation precis som med säsongsinfluensen. Att vi kan släppa upp samhället på sommaren och vara beredd att strama åt när det behövs. Kanske väldigt lokalt, säger Lisa Labbé Sandelin.

Sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist passar även på att hylla sjukvårdspersonalen för åter som gått:

– Vi har mängder av medarbeta som gjort fantastiska insatser, utbildat sig, bytt arbetsplats med kort varsel och så vidare. Det har varit en utmaning och alla har hjälpts åt i den här situationen.

Fakta

Ett år med pandemin i Kalmar län

140 000 covid-19-prover har tagits. 11 100 personer har bekräftats smittade.

868 personer med covid-19 har behövt vård på länets sjukhus. 11 januari 2021 hade sjukhusen i länet flest antal covid-patienter inlagda en enskild dag – 78 personer.

Region Kalmar län har tagit emot patienter från åtta andra regioner under året.

117 personer har avlidit på sjukhus. Tre av de avlidna var från andra län. 66 procent av de avlidna har varit 80 år eller äldre, 3 procent har varit under 60 år.

Totalt 202 personer har avlidit i covid-19 i länet, enligt Socialstyrelsens senaste uppdatering av dödsorsaksregistret.

Källa: Region Kalmar län

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons