Annons

En ”lättsam guidning bland flisor och raukar” utlovas

En lättsam guidning bland flisor och raukar​ – om sten, mager jord och lila blommor – blir det vid raukarna fredagen den 10 maj.
Byrum • Publicerad 7 maj 2024
Ölandsguide Ann-Charlotte Garhammar ser fram emot att promenera vid Byrums raukar.
Ölandsguide Ann-Charlotte Garhammar ser fram emot att promenera vid Byrums raukar.Foto: Privat

Fossiler leder oss tillbaka till svunnen tid och färger, prickar och ränder i stenen berättar om jordens spännande utveckling.

– Under guidningen kommer vi fördjupa oss i steniga fakta och förlora oss i miljontalet år. Om vi letar hittar vi urtida bläckfiskar som simmar i stenen. Det finns platser i livet där man känner sin respekt för naturen och där man anar människans litenhet. En sådan plats är sträckan vid Byrums raukar, säger Ann-Charlotte Garhammar, Ölandsguide.

Annons

De 120 stenstoderna har bildats av vatten som under tusentals år har bearbetat kalkstenen. Skummande stormvågor och skvalp har gett stenen dess fantasieggande form. I alla små sprickor som funnits har vatten trängt ner, sköljt och vaskat och så småningom har de mjukare och lösare delarna följt med ut i havet. Dessutom är berggrunden redan full av djupa sprickor sedan miljontalet år.

– Man kan till och med se att raukarna vrider sig behagfullt och vänder sina kroppar i sprickornas riktning. Geologin i all ära, men det är inte det som främst fascinerar. Mäktig är förvisso naturen och visst imponeras vi av kraften i havet och alla miljoner år, men när vi spejar ut över sundet, då är det skönheten som gäller, säger Ann-Charlotte.

Ute i sundet svävar den mytomspunna ön Blå Jungfrun. Under promenaden längs raukstranden får deltagarna lyssna till stenens berättelse.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons