Annons

ELCHOCKEN: Expert tipsar – Så sparar du: ”Då kastar du pengarna i sjön”

Elpriset slår hårt mot många men det finns enkla åtgärder för att spara pengar. Ölandsbladet har pratat med energirådgivaren Daniel Hägerby.
Öland • Publicerad 2 september 2022 • Uppdaterad 21 oktober 2022
Klimat- och energirådgivaren Daniel Hägerby ger tips på hur du kan dra ner elförbrukningen i vinter.
Klimat- och energirådgivaren Daniel Hägerby ger tips på hur du kan dra ner elförbrukningen i vinter.Foto: Pressbild, istock, arkiv

Daniel Hägerby är klimat- och energirådgivare för de båda Ölandskommunerna men också för Mönsterås, Högsby, Hultsfred och Vimmerby. Han har möjlighet att hjälpa privatpersoner, föreningar och företag med elförbrukningen.

– Första kontakten sker helst via mejl och sedan tar jag reda på förutsättningarna och åker ut till de som behöver hjälp och gemensamt reder vi ut de olika möjligheterna som finns.

Annons

I dessa dagar går telefonen varm hos Daniel, det är många som behöver hans rådgivning.

– Många är oroliga och nära på desperata. För ett år sedan var folk mer positiva och uppfinningsrika kring sin energiförbrukning.

Han påpekar att det är svårt att ge generella råd kring energiförbrukning eftersom förutsättningarna är så olika med ekonomi, boendetyp och familjeförhållanden.

– Men värmen är viktig. Nu är det långa leveranstider på solceller, ackumulatortankar och värmepumpar så börjar man titta på det nu så är man sent ute för denna vinter, tyvärr.

Timpris på el eller vanligt rörligt avtal?

– Det går att spara en del genom att skifta om förbrukningen till lågpristimmar som under natten men det funkar bara för en del. Det krävs ändrade vanor och att man är ambitiös. Men har man bara direktverkande el så är det ofta svårare att förskjuta något.

Vad finns det för åtgärder att göra för de som har det?

– Det går att jobba med att inte värma hela sitt hus. De flesta är duktiga på att sänka värmen i rum som inte används så ofta. Men det går att sänka förbrukningen en hel del genom att sänka värmen i rummen när man exempelvis går och lägger sig.

– Det behöver exempelvis inte vara 23 grader i vardagsrummet när man sover. Det är att elda för kråkorna och att kasta pengarna i sjön. Det blir stor skillnad på elräkningen att försöka hålla 23 grader i ett rum istället för 17 grader.

Det är bättre att ta på sig en extra tröja och raggsockor?

Annons

– Det påverkar inte komforten om du sänker temperaturen i rummen du för tillfället inte använder. Det finns tekniska hjälpmedel som underlättar detta.

Svenska kraftnät har varnat för att det kan bli elbrist i södra Sverige och följden blir då att hushåll blir bortkopplade från elnätet.

– Om förbrukningen sänks eller flyttas med två procent från den tid då förbrukningen är som störst slipper vi hotet om bortkoppling. Det krävs en ganska liten justering av var och en för att uppnå detta.

Här saknas innehåll

Han förklarar att varmvattenberedaren kräver mycket energi när den ska fyllas på men att det går att anpassa tiden för när den börjar göra nytt varmvatten. Därmed kan pengar sparas för de med timprisavtal och elförbrukningen minska under tiden då energianvändningen är som störst.

– Det kan förskjutas med en enkel timer-funktion som redan i dag finns tillgänglig på många nyare värmepumpar. Det är bättre för hela samhället om varmvattenberedaren jobbar på natten eller tidigt på morgonen.

Vad tror du om framtiden?

– Det kommer att ta tid för Europa att göra sig av med gasberoendet från Ryssland och risken är att det kommer vara brist på el länge. En möjlig följd kan vara att elbolagen som tjänar stora pengar i rådande läge förstatligas för att reglera vinsterna.

– Politiker runt om i Europa pratar redan om detta men jag tror det ska mycket till innan det blir aktuellt i Sverige. Men till slut kommer folk inte klara av de dyra elräkningarna och protestera mot bolagen som tjänar mycket. Alla elproducenters kostnader har ju inte ökat.

TIPS

10 enkla tips för att sänka energiförbrukningen

Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.

Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.

Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.

Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.

Källa: Energimyndigheten

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons