Annons

Efter ny lag - rökt för rökare på gågatan

Fimp- och rökfritt - sedan några dagar tillbaka är det förbjudet att röka på gågatan i Borgholm.
Samtidigt utlovas rökare kommunala frizoner på bekvämt gångavstånd.
Borgholm • Publicerad 3 juli 2019
Tänd inte! Sedan den 1 juli råder rökförbud på Storgatan i Borgholm.
Tänd inte! Sedan den 1 juli råder rökförbud på Storgatan i Borgholm.Foto: Michael Ståhl

Storgatan i Borgholm sommartid, folk trängs bland uteserveringar och butiker, det är sol (?), semester och shopping.

Dock inte för alla, efter den 1 juli är rökare inte längre välkomna på gågatan, en tänd cigg eller pipa och ett brott är begånget. Detta då den nya tobakslagen säger att det är förbjudet att röka på uteserveringar och vid entréer dit allmänheten har tillträde, som utanför affärer.

Annons

Hur många meter bort från dessa entréer de röksugna måste ta sig för att undvika lagbrott säger lagen samtidigt inget om, huvudregeln är att rökningen inte ska störa de som passerar entréerna.

Här blir det rökförbud

• Utomhusområden i anslutning till kollektiva färdmedel, exempelvis perronger, busshållplatser, taxizoner, biljettområden och gångbanor i anslutning till ett spårområde.

• På uteserveringar utanför exempelvis restauranger och caféer.

• Inom inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning, dvs. idrottsanläggningar. Det gäller även om anläggningen används för andra aktiviteter, exempelvis konserter och mässor.

• På lekplatser som allmänheten har tillträde till.

• Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till, exempelvis entréer till statliga och kommunala myndigheter, mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso-och sjukvård.

Det går inte att göra avvikelser från de nya rökförbudet, det är alltså inte tillåtet att exempelvis ha särskilda rökområden på uteserveringar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

– Och med tanke på att vår gågata är en lång rad av entréer och uteserveringar är det svårt att dra gränsen. För att göra det hanterbart och få tydlighet gör vi gågatan rökfri och det känns bra, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Joel Schäfer (S).

Nämndens nyligen fattade beslut är att rökförbud gäller på hela gågatan med undantag för torget och enligt Joel Schäfer är ”hela” gågatan en sanning med modifikation.

– Från Tullgatan till Östra Kyrkogatan och sedan från Västra Kyrkogatan ner till Slottsgatan.

Reaktioner så här långt?

– Det återstår att se, jag hoppas att de flesta har förståelse. Och mycket är rökfritt redan så på det stora hela är det ingen större förändring.

Samtidigt anser han att den nya lagen är luddig på flera punkter, frågetecken som troligen kommer att benas ut i framtida rättsfall.

I nämndens beslut sägs också att nämnden ställer sig positiv till att ”en karta tas fram som ett förtydligande var i kommunen man får röka.”

– De (rökarna) behöver ju inte gå längre bort än 20 meter till en sidogata för att röka, men vi tycker att det kan vara bra att informera var det kan vara lämpligt att röka och på de platserna ska kommunen sätta upp askkoppar, bland annat på torget, säger Joel Schäfer.

När gågatan blir till gångfartsområde igen, i år den 22 augusti, tas rökförbudet bort.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons