Annons

Dyestad firar maten, ullen och konsten

I Dyestad bor det ett antal familjer som samarbetar med allt ifrån jordbruk, skogsskötsel, djurhållning, odling samt konstnärliga projekt med olika inriktningar.
Dyestad • Publicerad 28 september 2022
Dyestad Bygata på mellersta Öland deltar i Ölands Skördefest.
Dyestad Bygata på mellersta Öland deltar i Ölands Skördefest.Foto: Jonas Rahm

Mitt i byn ligger Kultdjurhuset som är ett kombinerat växthus, fårstall och konsthall. Under skördefesten pågår här en konstutställning och inne i växthuset är det försäljning av egenodlade grönsaker och blommor samt servering av grönsaker i olika former. Här finns även delikatesser från Grindmossen och möjlighet att träffa åsnor, får och alpackor. I Kultdjurhuset finns textilhantverk att beskåda och det kommer spinnas ull.

Arvsfondsprojektet FRAMBO har visning av sitt experimenthus på hjul, ett så kallat ”Tiny house”. Ett projekt där de undersöker framtidens innovativa och hållbara boende.

Annons

Livemusik, filmpub och skogsvandring med hemliga ingredienser väntar på besökarna som kommer under Konstnatten.

Under hela helgen finns hästtaxi som transporterar besökarna mellan de olika besöksmålen i Dyestad.
Under hela helgen finns hästtaxi som transporterar besökarna mellan de olika besöksmålen i Dyestad.Foto: Maria Wiell

Under Konstnatten kommer det även vara filmpub, livemusik och skogsvandring med hemliga ingredienser.

Marlene Lindmark har öppen ateljé där hon arbetar med stora och små skulpturer i betong, teckning och måleri. I hennes utställningsateljé kan man få se hur skulpturerna blir till.

– Jag blev beviljad pengar från Sparbanksstiftelsen för att göra en installation på Himmelsberga under konstnatten. Det kommer att bli en ljus/bild och skuggspelsprojektion på ensilagebalar på parkeringen. Jag kommer att ta avstamp från museets sommarutställning Öländska myter och väsen, och skapa skuggbilder och ljusspel med inspiration från den, säger Marlene Lindmark.

Utanför ateljén kommer Lena Klang Ahlgrens brukskeramik finnas och hon kommer presentera sin nya bok ”Potatis”.

Föreningen Kultivator bjuder in besökarna till att ta del av allt detta i en välsmakande, färgrik skördefest som firar maten, ullen och Mittlandets unika ekosystem under fyra dagar. ”Hästtaxi” erbjuds under hela helgen och passerar genom hela byn med nordsvenskarna Tussan, Juvel och Frejvid.

” Jag blev beviljad pengar från Sparbanksstiftelsen för att göra en installation på Himmelsberga under konstnatten. Det kommer att bli en ljus/bild och skuggspelsprojektion på ensilagebalar på parkeringen”
Marlene Lindmark
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons