Annons

Dramatik

Varje dag, ja varje timma nås vi av händelser som andas dramatik. En del kan vara spännande, andra är långt värre och innebär hat, död och förintelse.
Publicerad 12 juli 2022
Dramatiska moln över Mörbylångadalen och Kalmarsund.
Dramatiska moln över Mörbylångadalen och Kalmarsund.Foto: Eva Sandblom

Att sitta på uteplatsen när det än så länge är uppehåll och se de oerhört dramatiska molnen ut över Kalmarsund, molnen som är fyllda av kraftigt regn. Det har sin tjusning och dramatik. Naturens skiftningar kan ibland vara näst intill osynliga, andra gånger häftiga, dånande och omöjliga att inte lägga märke till.

Dramatiskt är det när vi är utan nederbörd dag efter dag, vecka efter vecka. Mest för dem som lever av jorden – det kan handla om att vara eller inte vara. Men det är också dramatiskt för oss som är hobbyodlare och har våra blommor och gräsmattor.

Annons

Långt, långt värre är det när hat och död kommer nära. När våldsdåd drabbar en oskyldig kvinna mitt i folkvimlet i Visby. Då är det dramatiska fyllt av tragik, sorg och kanske till och med hat.

På samma sätt som för de människor som mister sina hem världen över i olika naturkatastrofer. När det dramatiska klimatet inte längre är vackert att se på och tjusas av. När dramatiken leder till död och hemlöshet, svält och umbäranden utan dess like.

Dramatik är ett ord och ett begrepp som kan fyllas med så många olika betydelser. Också goda. Glada och oväntade händelser kan vara dramatiska och göra oss lyckliga. Låt oss värna om den goda dramatiken genom att stå upp mot hat, våld och destruktivitet.

”Om du kan göra någon glad... Gör det! Världen behöver det!”
Herre Gud & Co

Vill vi åstadkomma dramatik kan vi istället bjuda på det glada och oväntade när vi är tillsammans med varandra.

Livets värde

Än tycks det mig just i de stormande,

brottande lidelsers krig

är just det byggande framtidsformande

för allting, som lever, och mig.

Än tycks det mig just, att det leende

världslivet just som det är

med frittglada ögonen seende

inom sig all himmelen bär.

Då komma de mörka förkrossande

dödsdystra tankarnas flöde

med budet: "det enda förlossande

för livets lycka är döden".

"I paradisängden förtorkar ej

det liv, som evinnerligt grönskar",

- då svarar jag: "längta jag orkar ej

till det jag ej känner och önskar!"

Gustaf Fröding, 1860-1911

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons