Annons

Djurskydd: Öländska bönder hade kor i djup skit – med för lite foder

Undernärda och gödselförorenade tjurar och kalvar som riskerar omfattande skador och har för lite utrymme i stallet.
Brister som förekommit tidigare på gården.
De öländska bönderna får nu ett föreläggande från Länsstyrelsen med sex punkter som måste bli bättre inom kort.
Mörbylånga kommun • Publicerad 9 april 2021
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: zenaphoto

Det är två bönder med nötkreatur i Mörbylånga kommun som får två veckor på sig att åtgärda de undermåliga omständigheterna för sina djur.

”Ni har tidigare fatt samma påpekanden tidigare. Bristerna är allvarliga ur djurskyddssynpunkt”, skriver Länsstyrelsen.

Annons

Det var den 16 februari som kontrollen genomfördes. Detta efter en anmälan från Livsmedelsverkets offentliga veterinär gällande nötkreatur som var måttligt eller kraftigt gödselförorenade.

”Flera nötkreatur bedömdes vara i underhull, de bedömdes inte ha fått tillräcklig eller korrekt utfodring”
Länsstyrelsens föreläggande.

Detta kan enligt föreläggande från Länsstyrelsen ge klåda, smärta samt hudskador och orsaka omfattande lidande för djuren. Urin och avföring fräter på huden och skapar rodnader. Nötkreaturen kan dessutom förlora sin isolerande funktion.

”Det är inte acceptabelt att djuren har intorkad gödsel som bildar större sammanhängande områden, gödselkokor eller gödselpansar.”

Vid kontrollen konstaterades att tjurar saknade tillgång till rena och torra liggytor, det hade dragits upp mycket gödsel på båsen.

”I skrapgången i foderliggbåsstallet fanns det gödsel som räckte nästan ända upp till liggbåskanten. Utgödslingen hade inte skett i tillräcklig utsträckning.”

Vidare fann kontrollanten att:

”Flera nötkreatur bedömdes vara i underhull, de bedömdes inte ha fått tillräcklig eller korrekt utfodring då flertalet nötkreatur var mindre i storlek än vad de borde vara i förhållande till sin ålder.”

Det var även överbelagt i stallet, i boxar för såväl kalvar och ungdjur – samt för tjurarna där beräkningen var att det var nio stycken tjurar för mycket för att få tillräcklig plats.

”Detta föreläggande är av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt. Detta för att säkerställa att en god djurskötsel och djuromsorg uppnås enligt gällande lagstiftning.

Föreläggande

Sex punkter som måste åtgärdas på gården

1. Djuren som är gödsel förorenade och/eller har gödselpansar ska rengöras och ska fortsättningsvis hållas tillfredställande rena.

2. Samtliga nötkreatur ska ha tillgång till en torr och ren liggyta. Alla nötkreatur ska kunna ligga ner samtidigt.

3. Ströbäddar, skrapgångar och andra ytor som djuren har tillgång till ska gödslas ut med sådant intervall att djuren kan hålla sig torra och rena.

4. Samtliga nötkreatur ska dagligen ges anpassat foder av god kvalitet och i tillräcklig mängd så att de kommer upp i och bibehåller normalt hull och far normal tillväxt. Åtgärder för att få upp djuren i hull ska påbörjas omedelbart.

5. Samtliga nötkreatur ska ha tillgång till lagstadgad yta i stall.

6. Kanten mellan foderbord och foderliggbåsen får inte vara över 20 cm hög.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons