Annons

Det spirar i Ölands Stenrike – Verksamheter öppnar upp för besökare

– Vi har här ett gäng härliga verksamheter som tillsammans öppnar för besökare, meddelar David Christensson, Skabbekattens keramik.
Norra Öland • Publicerad 10 maj 2022

Besökarna i Ölands Stenrike ser konst, konsthantverk, äter och fikar gott, åker på spännande guidade turer, besöker spirande trädgårdar och konstutställningar med mera. Det finns många att besöka. Öland Spirar pågår 13-15 maj och öppettiderna kan variera.

På Skabbekattens keramik har stenladebutiken laddat upp med ny keramik och gamla favoriter. Det finns bruks- och konstföremål i porslin och stengods. I Konstladan hänger en utställning av illustratören Emma Tenke som delar med sig av sina inre världar och i trädgården ses ”Ögon känsliga för grönt”.

Annons

I Djurstad har Edins lustgård öppet under Öland Spirar. Det är öppen trädgård med spännande växter och det finns sköna sittplatser. Utöver det ses keramik, glas och bildkonst i butiken. Det finns tomat- och chiliplantor samt olika inläggningar och marmelader. Fika finns för den som är sugen på något.

Heta produkter för finsmakaren i Pappis butik på Ingelstadsgatan.
Heta produkter för finsmakaren i Pappis butik på Ingelstadsgatan.Foto: Privat

Heta produkter för finsmakaren finns i Pappis butik på Ingelstadsgatan.

I butiken Öhand i Södvik finns konst, konsthantverk, Ölandsspelet Alvarligt talat, Öländsk kortlek, textila arbeten, Ölandsbrickan och mycket mer.

Guidad tur blir det med Charlotte Garhammar den 14 maj. Vår planets historia sägs vara 4,6 miljarder år gammal och själva lagret av kalksten är nästan 500 miljoner år. Under en timme blir det fördjupning på ett lättsamt sätt i Ölands spännande geologi. Mötesplatsen är Gillberga Natur- & Kulturbrott.

Södviks Gästgivaregård firar fem år som gästgiveri. Under hela helgen har de öppen trädgård. I matsalen är Stig Karlssons konstutställning, finloppis i Brygghuset, burgare och dryck serveras i Stenladan. Livemusik fredag kväll med Papa Granpa, lördag Kamel-Bengt & Kamrater med nyckelharpa & stråkar.

Annica Hedman, anordnar busstur bland spirande trädgårdar. Resan startar i Kalmar med hållplatser i Färjestaden och i Borgholm. Det blir besök i Ölands Stenrike och två privata trädgårdar på förmiddagen. I Kårehamn, vid Ölands genuina östra kust, avnjuts lunch i hamnmiljö. På eftermiddagen besök i ytterligare tre privata trädgårdar.

I Hallnäs har Louise Hävre öppet den lilla ateljén med anor från 1800-talet samt butiken.

Sandviks keramik och konst har figurer i stengods att sätta i trädgården, bruksföremål och bildkonst. På Ölandsro i Föra Butik är trädgården öppen med försmak av sommaren. Det finns hantverk, godis, fika och lite växtförsäljning.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons