Annons

Det ljusnar

När mörkret är som mörkast kan det inte längre bli mörkare. Någon gång vänder det och små glimtar av ljus blänker genom det som fortfarande är alltför mörkt.
Publicerad 25 december 2023
Nu har det vänt, lägre än så här står solen inte mer mitt på dagen. Ljuset kommer tillbaka.
Nu har det vänt, lägre än så här står solen inte mer mitt på dagen. Ljuset kommer tillbaka.Foto: Anders Waldenström

För ett par dagar sedan inföll vintersolståndet då årets längsta natt infaller. Och därmed årets kortaste dag. Det dygn då det är som allra mörkast på året. Och inte blir det bättre när solen inte kan visa sig genom molnen som täcker himlavalvet och det är duggregn i luften.

Men vi vet att det har vänt. Nu blir dagarna lite längre, även om det går sakta. Det dröjer några dagar eller någon vecka innan vi märker att mörkret har fått ge vika.

Annons

Vi lever i en tid med så mycket mörker. Som en sammanfattning kallade en person året för ”mörkrets och krisernas år” på radion häromdagen. Men kommenterade sig själv med orden ”men också ett år då vi mer än tidigare har förstått att vi måste hjälpa varandra”.

”En droppe droppad i livets älv, har ingen kraft att flyta själv. Det ställs ett krav på varenda droppe: Hjälp till att hålla de andra oppe!”
Tage Danielsson

Just precis så är det. När mörkret är som mörkast behöver vi finnas till för varandra. Ge varandra hopp om än aldrig så litet. Ett hopp om att den där glimten av ljus kan och ska blänka genom det som fortfarande är mörkt.

Du och jag kan vara det där blänket som glimrar till. Där det är mörkt och dunkelt kan vi finnas till i en situation eller för en person som så innerligt behöver ett hopp, mitt i det mörka. Då kan vi få känna att mörkret ger vika, även om det går sakta.

Och då kan vi önska varandra en God Jul. Och ett Gott och bättre Nytt år!

Ännu ett år

Ännu ett år

vaknar en vår

lovar ny blomning

fast vintern var svår.

Ännu en knopp

värmer min kropp

hälsar att mörkret

skall bytas mot hopp.

Cecilia Ekhem

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons