Annons

Det händer vid invigningen av Öland Spirar och Konstlandskapet Öland

Både Öland Spirar och Konstlandskapet Öland invigs på torsdag, 9 maj, i Algutsrum.
Algutsrum • Publicerad 8 maj 2024
Julia Grenmyr, Elin Boberg och Pia Axelsson är några av personerna som deltar under torsdagens invigning av Öland Spirar och Konstlandskapet Öland.
Julia Grenmyr, Elin Boberg och Pia Axelsson är några av personerna som deltar under torsdagens invigning av Öland Spirar och Konstlandskapet Öland.

Vid sockenstugan i Algutsrum framförs folkmusik av Gunnar Palm med vänner innan invigningsceremonin börjar på eftermiddagen. Marknadsbodarna är öppna och runt sockenstugan är det servering med rabarberpaj, kaffe och grillad korv. Arontorps kroppkakor säljs från bil.

Efter en kort presentation av hur Algutsrum var förr och hur det är nu av konferencier Birger Wadsten sjunger kyrkans barnkör.

Annons

– Det är fantastiskt roligt att Algutsrum är årets Ölandsby. Det känns fint att sjunga under invigningen av Ölands Spirar, våren är den vackraste tiden på året och jag kommer sjunga två sånger på det temat, säger Julia Grenmyr.

Länsstyrelsens projektledare Elin Boberg presenterar Biprojektet under en vandring i Algutsrum.
Länsstyrelsens projektledare Elin Boberg presenterar Biprojektet under en vandring i Algutsrum.Foto: Eric Arenius

Elin Boberg, Länsstyrelsens projektledare, kommer hålla en vandring i Kyrkotäkten i Algutsrum i samband med invigningen och presentera ett biprojekt.

– Jag kommer berätta om de åtgärder för hotade pollinatörer som länsstyrelsen gjort där i samarbete med Algutsrum hembygdsförening och Svenska kyrkan. I Algutsrum finns en unik fauna av sällsynta och hotade bin.

”Tack vare en levande och aktiv hembygdsförening kan området idag skötas så att den biologiska mångfalden bevaras”
Elin Boberg, Länsstyrelsens projektledare

Invigningen fortsätter med att chefen för Kalmar konstmuseum inviger Konstlandskapet. Musikframträdanden blir det med bland annat av John Skarsgård. Thomas Isaksson, ordförande i Ölands Skördefest, håller invigningstal och Pia Axelsson introducerar Öland Spirar 2024. Avslutningsvis intar dagens konferencier scenen och informerar besökarna om övriga evenemang som är planerade till sommaren i och runt Algutsrum.

– Jag rekommenderar att man parkerar i grushålan för då är det kort bit att gå till invigningen. Annars går det att parkera vid stora marknadsplanen söder om kyrkan, säger Hans Westerlund.

Hästar med gamla arbetsredskap kommer ses i närheten av Stenladan.

Julia Grenmyr framför sånger med vårtema i samband med invigningen.
Julia Grenmyr framför sånger med vårtema i samband med invigningen.Foto: Privat
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons