Annons

Den vackra förvandlingen

En liten äppelklyfta som har fått torka i ugnen. Den är inte vacker, men ack vad gott den smakar. Särskilt när det har gått en tid sedan vi kunde plocka det fräscha och mogna äpplet direkt från trädet.
Publicerad 2 november 2019
Hösten är en tid då mycket från naturen tas tillvara för att bli en påminnelse om sommaren när dagarna blir mörka och frukter och bär inte längre går att plocka in från trädgården.
Hösten är en tid då mycket från naturen tas tillvara för att bli en påminnelse om sommaren när dagarna blir mörka och frukter och bär inte längre går att plocka in från trädgården.Foto: Privat

För en liten tid sedan var det vackra äpplet fräscht, vackert med blankt skal och en sommargod doft. Det saftiga fruktköttet smakade gott och friskt.

Sedan kom hösten och det blev dags att tänka på om de många äpplen som satt kvar på trädet kunde bli till något nytt. Eller skulle de få hänga kvar, mörkna, skrumpna och i bästa fall bli till vintermat åt fåglarna?

Annons

När beslutet blev att ta vara på så många äpplen som möjligt förvandlades de. En del blev must, andra blev mos och ytterligare andra torkades.

När de vackra, blanka och goda äpplena tas omhand förvandlas de till något annat. De ser inte ut på samma sätt, men de är ändå äpplen. Både musten, moset och de torkade äppelbitarna får oss minnas sommaren och de första krispiga höstdagarna när vi plockade äpplena för att ta vara på dem inför vintern.

”Åldrande kvinnor borde tänka på att ett äpple inte mister något av sin goda smak . även om det har ett par rynkor i skalet.”
Auguste Brizeux

Tänk att de där vackra äppelblomstren från i våras omvandlas till sommarens fina frukter på träden. Frukter som sedan blir till glädje under en lång tid framåt, om än i annan form. Från den vit- och rosaskimrande lilla blomman till den hopskrumpna torra äppelklyftan, som ändå är så god att tugga på.

Kan vi lära oss något av äpplet?

Jo! Att det yttre, utseendet, inte är det viktigaste. Det vackra, friska och fräscha kan fortsätta att vara värdefullt, om än i annan form.

Det är värt att tänka på.

Livet förändras och vi får följa med i de olika faserna. Om vi kommer ihåg att det värdefulla finns kvar och om vi ger det en möjlighet att förvandlas till något nytt, då kan vi se möjligheter även i det lite torra och skrumpna.

Höstens dagar

Höstens dagar äro genomskinliga

och målade på skogens gyllne grund...

Höstens dagar le åt hela världen.

Det är så skönt att somna utan önskan,

mätt på blommorna och trött på grönskan,

med vinets röda krans vid huvudgärden...

Höstens dag har ingen längtan mer,

dess fingrar äro obevekligt kalla,

i sina drömmar överallt den ser,

hur vita flingor oupphörligt falla...

Edith Södergran

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons