Annons

Den här julmusten är årets vinnare – ”Tomtens renar dansar”

Ölandsbladet har testat fem julmust inför julen. Klassikerna, uppstickarna och den lokala musten synas ordentligt och får bekänna färg.
Öland • Publicerad 4 december 2022 • Uppdaterad 8 december 2022
julmust
julmustFoto: Pressbild

Jenny Nyström - Julmust

Musten är tillverkad i Kalmar av Ängöl och på ett hemligt orginalrecept från 1910. Det är en hyllning till illustratören som föddes i staden 1854.

Testpanelen är överens om att den har en karaktäristisk smak och det är flera som tycker att den känns en aning blaskig men det är en bra must. ”Först känns den söt, till att övergå i en syrlig ton och någon bränd ton”. ”Smakar som IPA”.

Annons

Snittbetyg: 2,1 Högst: 3 Lägst: 1

must
mustFoto: Pressbild

Apotekarnes Julmust

Apotekarnes bildades 1874 gemensamt av Stockholms apotekare men det var först 1910 som de började tillverka must och var tänkt som ett alternativ till öl. Apotekarnes har utvecklats till en riktig klassiker och det var en smak testpanelen kände igen. ”Smakar som must ska smaka” utbrast nästan alla vid bordet. ”Tomtens renar dansar ystert”, utbrast en annan.

Snittbetyg: 4,2 Högst: 5 Lägst: 3,5

must
mustFoto: Pressbild

Apotekarnes Julmust Sockerfri.

Testpanelen var överens om att den sockerfria varianten också var god men kunde inte komma överens om vilken som var godast. Några tyckte att den här inte var lika söt och några att orginalet smakar lite mer.

Snittbetyg: 3,6 Högst: 5 Lägst: 3

julmust
julmustFoto: Pressbild

Apotekarnes Bryggarmust

Årets nyhet är en blandning av julmust och alkoholfri öl, den blev inte särskilt omtyckt. Flera klagade högljutt efter första klunken: ”Åå fy det här var inget vidare”, ”Jag kan inte dricka allt”, ”Hur kan det här kallas must” medan andra var mer förlåtande: ”lite som svagdricka”, ”en dryck som inte kan bestämma sig”.

Snittbetyg: 1,2 Högst: 2 Lägst: 0

Trocamust

En nyhet som är en blandning mellan julmust och Trocadero och den beskrivs som helt okej av testpanelen där några efterfrågade mer mustsmak. ”Lyckad kombo, som festligare läsk”, ”Bra alternativ om man inte gillar vanlig must”, ”Hade höga förväntningar som såklart inte infriades”.

Snittbetyg: 3 Högst: 4 Lägst: 2,5

trocamust
trocamustFoto: Pressbild

Zeunerts Sockerfri Julmust

Panelen chockas av den oväntade men tydliga kaffesmaken men kan inte komma överens om vad de tycker om detta. ”Udda smak”, ”Inget för barnen”, ”Vuxen smak, gott”, ”Passar till Aladdin-lådan”.

Snittbetyg: 2,3 Högst: 3,5 Lägst: 1

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons