Annons

De släpper karta för loppisar på Öland: ”Där kan man hitta riktiga skatter”

Nu är den äntligen här! Karta och app för dig som är på jakt efter öländska loppisar, noga utvalda ställen och tips på utflykter.
– Intresset var mycket större än vi trodde, säger Josefine Bengtsson.
Öland • Publicerad 5 juni 2021 • Uppdaterad 28 juli 2021
”Det är allt från väl etablerade, större ställen till mindre hajpade som inte är så kända men där man kan hitta riktiga skatter och som förtjänar att uppmärksammas”
”Det är allt från väl etablerade, större ställen till mindre hajpade som inte är så kända men där man kan hitta riktiga skatter och som förtjänar att uppmärksammas”Foto: Jojo the Agency

Tillsammans med Joanna Mierzejewska driver hon Jojo the Agency som ligger bakom kartan som just nu innefattar 24 väl utvalda ställen – Jojos loppistips Öland.

– Det är allt från väl etablerade, större ställen till mindre hajpade som inte är så kända men där man kan hitta riktiga skatter och som förtjänar att uppmärksammas, säger Josefine Bengtsson som bor i Färjestaden.

Annons

– Det är bilder och beskrivningar av vad som finns på loppisarna och ungefärliga öppettider. Det är så lätt att man googlar loppisar och blir besviken när man kommer dit för att stället lagt ned eller inte har något av det man letar efter.

Kartan innefattar även tips på caféer och utflyktsmål.

– Tanken är att man ska kunna välja olika rundor på södra, mellersta, östra eller norra Öland. Sedan finns det lite mer från östra och även i norr eftersom där är så mycket bra.

”Det sista är på gång innan appen är klar att släppas.”
Josefine Bengtsson.

Den fysiska kartan finns redan på turistbyrån, en del campingar och andra ställen. Det kommer även en app för loppiskartan i samarbete med Codebet.

– Det sista är på gång innan appen är klar att släppas.

Tips

Jojos tre favoritloppisar:

Hemtrevnad i Gårdby: Liten charmig loppis med endast noga utvalda prylar.

Cliw i Algutsrum: Stor loppis som förmodligen är störst på ön på möbler.

Sten, trä och antik i Vedborm: En vacker öländsk gård där man förutom loppis och antikt även hittar egentillverkade möbler, textil och design.

Idén har utvecklats från ett privat projekt via en oväntad hajp förra året.

– Jag är själv loppistokig och har antecknat vad jag tycker och tänker om olika ställen när jag varit ute. Sedan blev det en grej vi gjorde lite i förra årets corona–tristess, Joanna som är bra på att designa gjorde en karta som det gick att beställa via mail, berättar Josefine.

Josefine Bengtsson och Joanna Mierzejewska som driver Jojo the Agency.
Josefine Bengtsson och Joanna Mierzejewska som driver Jojo the Agency.Foto: Jojo the Agency

– Vi trodde att det kanske skulle vara tio personer som ville ha den. Sedan fick vi 500 mail. Det var jättekul. Plötsligt kände inte folk igen mig som hon som spelade innebandy (FBC kalmarsund) utan hon med loppisarna, haha.

Hur lätt har det varit att få koll på läget, Öland är väldigt loppistätt?

– Ja, det finns verkligen jätte–jättemånga. Minst hundra stycken skulle jag tippa på. Men vi har valt ut ställen som funnits i flera år och där det är ordning och reda.

Annons

Kommer appen att uppdateras efterhand när ni hittar nya guldkorn?

– Det är tanken, vi får se lite hur ofta det blir men det är klart att man vill göra det när man hittar nya bra ställen.

Vilka grejer är lättast att hitta på öländska loppisar skulle du säga?

– Heminredning och porslinsgrejer till exempel, det som jag annars älskar är att det finns så många charmiga ställen på gamla gårdar och i fina miljöer.

Något som saknas då?

– Fler ställen med möbler, där kan det bli lite vassare – annars är Öland väldigt bra på loppisar.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons