Annons

De flyttade till Wasa Seaside: ”Vi bor i paradiset”

”Han hade varit så nöjd”, säger Gun Fredriksson, hustru till bortgångne Per ”Pelle” Fredriksson – mannen bakom Wasa Seaside.
Idag bor det 89 personer i de stora faluröda husen som byggts på före detta Signe Danielssons tomt.
Färjestaden • Publicerad 22 juli 2023 • Uppdaterad 24 juli 2023
”Han var här på slutet och tittade hur bygget fortskred. Han hade varit så nöjd om han fått uppleva hur det blivit”, säger hustrun Gun när hon berättar om maken Per Fredriksson.
”Han var här på slutet och tittade hur bygget fortskred. Han hade varit så nöjd om han fått uppleva hur det blivit”, säger hustrun Gun när hon berättar om maken Per Fredriksson.Foto: Natalia Johansson

Från biblioteket som kallas för ”Pelles rum” sprider sig dofterna av nybakade bullar och vaniljrutor. Kaffet har hällts upp på termos och runt det ovala bordet sitter nio personer som bor på Wasa Seaside. De tar emot med öppna armar för att berätta om hur det är att bo i de stora röda byggnaderna med utsikt över Kalmarsund.

– Vi bor i paradiset, säger Sixten ”Sigge” Siwerland, vice ordförande i föreningen.

Annons

Han får medhåll från de andra.

– Vi har havet, närhet till affären och hälsocentralen. Men framförallt bor vi på Öland, tillägger Sigge.

Sixten "Sigge" Siwerland, vice ordförande i Wasa Seaside.
Sixten "Sigge" Siwerland, vice ordförande i Wasa Seaside.Foto: Natalia Johansson

89 personer bor idag på Wasa Seaside där alla lägenheterna är bebodda. Åldersspannet på hyresgästerna är mellan 61- 89 år men alla från 55 år och uppåt kan ställa sig i kö – ett system som idag har lite drygt 200 ansökningar.

Många av de inflyttade har sålt sitt hus och flyttat till den kooperativa boendeformen där tryggheten och gemenskapen är den stora vinsten.

– Alla känner alla, ska man gå till brevlådan tar det en halvtimme, säger Githa Dagmalm med ett skratt.

89 personer bor idag på Wasa Seaside och alla lägenheter är bebodda.
89 personer bor idag på Wasa Seaside och alla lägenheter är bebodda.Foto: Natalia Johansson

Under samtalets gång blir det påtagligt hur många det är som engagerar sig för trivseln då det finns en mängd olika aktivitetsgrupper. Ordförande Ingrid Johansson berättar om en köksgrupp som ordnar fika och mat till de olika tillställningarna. En trädgårdsgrupp som sköter om träd, bärbuskar och blomster samt en festgrupp som även anordnar resor.

Ingrid Johansson är ordförande i föreningen Wasa Seaside.
Ingrid Johansson är ordförande i föreningen Wasa Seaside.Foto: Natalia Johansson

– Vi ska snart ta en skärgårdstur i Karlskrona, därefter ska vi ta en tur på marinmuseet, säger fest- och resefixaren Sigge som även ska guida lite i sin forna hemtrakter.

Att resan snabbt blev fulltecknad vittnar om att det är eftertraktade evenemang.

Fr v: Githa Dagmalm, Kristina Johansson, Monika Wiklund, Annalisa Öhman, Sixten Siwerland, Marianne Pålsson, Wailet Nilsson, Gun Fredriksson och Ingrid Johansson.
Fr v: Githa Dagmalm, Kristina Johansson, Monika Wiklund, Annalisa Öhman, Sixten Siwerland, Marianne Pålsson, Wailet Nilsson, Gun Fredriksson och Ingrid Johansson.Foto: Natalia Johansson
”Vi bor på markplan med altan, det är väldigt bra och vi trivs här”, säger Mona Wikström med hunden Skrållan i famnen.
”Vi bor på markplan med altan, det är väldigt bra och vi trivs här”, säger Mona Wikström med hunden Skrållan i famnen.Foto: Natalia Johansson

Likaså den uppskattade ”lär-känna-ditt Öland”-gruppen, där gamla anekdoter och berättelser från förr diskuteras. Hantverksgruppen Flitiga fingrar, qigong, yoga, sömnadsgrupp, snickargäng, boule med många flera. Det skulle behövas ett uppslag bara att berätta om den mängd olika aktiviteter som sjuder här.

Är det något ni saknar?

Annons

– Kanske ett växthus, det hade varit trevligt. Som man även kan sitta i, säger Ingrid Johansson.

Fyra gästlägenheter finns på Wasa Seaside möjliga att hyra för vem som helst kortare eller längre tid.
Fyra gästlägenheter finns på Wasa Seaside möjliga att hyra för vem som helst kortare eller längre tid.Foto: Natalia Johansson
AnnaLisa Öhman är en av dem som sköter uthyrningen av gästlägenheter och gästrummen, här tillsammans med föreningens ordförande Ingrid Johansson.
AnnaLisa Öhman är en av dem som sköter uthyrningen av gästlägenheter och gästrummen, här tillsammans med föreningens ordförande Ingrid Johansson.Foto: Natalia Johansson
Fakta

Wasa Seaside

Föreningen Wasa Seaside startade 2018.

Sommaren 2020 stod det första huset klart för inflyttning. Påsken därpå det andra huset och hösten 2021 stod det tredje huset klart.

Totalt finns 65 lägenheter plus 4 gästlägenheter samt 2 gästrum.

Visionen är ett boende för 55+.

Gemensamma lokaler: Samlingssal, tv-hörna, biblioteket, köket, källare med hobbyrum, förråd och grovtvättstuga. Stor gemensam altan med grill och i trädgården en boulebana med pergola.

Energisystem: Bergvärme och solpaneler.

Läs mer: wasaseaside.com

I köket står Wailet Nilsson och Kristina Johansson och fixar i ordning efter en fikastund.
I köket står Wailet Nilsson och Kristina Johansson och fixar i ordning efter en fikastund.Foto: Natalia Johansson

Det var under ett möte med SPF i Färjestaden för drygt tio år sedan som idén om ett seniorboende på Vasatomten i Färjestaden kom till. Föreningen Seniorboende i Färjestaden bildades och Per Fredriksson blev ordförande i interimsstyrelsen. Han blev en drivande kraft till att förverkliga boendet men tyvärr fick han själv aldrig uppleva att bo där innan han gick bort.

– Han var här på slutet och tittade hur bygget fortskred. Han hade varit så nöjd om han fått uppleva hur det blivit, säger hustrun Gun Fredriksson.

Per Fredriksson var ordförande i Föreningen Seniorboende i Färjestaden.
Per Fredriksson var ordförande i Föreningen Seniorboende i Färjestaden.Foto: Maria Wiell
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons